Afghánské volby si vyžádaly tři desítky obětí, přesto dopadly dobře

Kábul - Nejméně 26 lidí přišlo o život během dnešních prezidentských a místních voleb v Afghánistánu při útocích povstaleckých ozbrojenců. Mezi oběťmi jsou civilisté, příslušníci bezpečnostních sil i povstalci. Prezident a jeden z volebních favoritů Hamíd Karzáí ale označil volby za úspěšné, přestože došlo v patnácti provinciích ke 130 incidentům, přestřelkám a raketovým útokům, které mohly způsobit nižší účast hlasujících. Úřady už zahájily sčítání odevzdaných hlasů. Podle odhadů by se účast měla pohybovat kolem 50 procent, přesné údaje budou k dispozici za několik dnů. Konečné výsledky prvního kola by měly být známé 17. září, předběžné o dva týdny dříve.

„Afghánci se postavili hrozbám raketových i bombových útoků. Postavili se sebevražedným atentátům a šli hlasovat, a to je úžasné,“ řekl Karzáí. Podobně odhodlání Afghánců realizovat své volební právo ocenil Bílý dům. Z hlediska bezpečnosti označil volby za úspěšné rovněž generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen. „Bezpečnostní situace byla lepší, než jsme se obávali. To je zajisté ten nejpozitivnější aspekt těchto voleb,“ prohlásil šéf mise OSN v Kábulu Kai Eide. K účasti ve volbách blahopřál Afgháncům i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Nejvíc voličů přišlo k urnám na severu země a v Kábulu. Nižší účast byla v jižních provinciích, z nichž některé kontroluje právě Taliban. Nízká účast na jihu může ohrozit naděje dosavadního prezidenta Karzáího na znovuzvolení, protože na převážně paštunském jihu je těžiště jeho podpory. Posílit by naopak mohla pozici jeho hlavního protikandidáta, exministra zahraničí Abdulláha Abdulláha, který je částečně Tádžik a jehož voliči jsou převážně na severu země, kde byla volební účast zřejmě vyšší.

Taliban útočil, volby ale narušil jen zčásti

Talibové už před volbami několikrát tvrdě udeřili. Navzdory hrozbám ale radikálové narušili volby jen zčásti. Dnes podpálili tři volební místnosti v západním Afghánistánu. Oheň zničil i již odevzdané lístky, ale nikdo neutrpěl zranění. Útok povstalců a prudké boje byly hlášeny na severu země, v Kábulu explodovalo nejméně pět náloží a policie zastřelila dva talibanské útočníky. Rakety dopadaly mimo jiné na Laškargáh, hlavní město jihoafghánské provincie Hílmand, kde jedna ze střel zabila dítě. Několik malých raket dopadlo na město Kandahár a zranilo nejméně čtyři osoby.

V severoafghánské provincii Baghlán bylo kvůli útoku ozbrojenců uzavřeno 14 hlasovacích místností; při přestřelce zabili povstalci policejního šéfa města Baghlán a několik policistů. „Všechny jsme varovali, aby nechodili volit. Budeme útočit na volební místnosti. Když potkáme někoho s inkoustem na prstu, uřízneme mu ho,“ citovaly agentury jednoho z velitelů Talibanu.

Protože afghánské ministerstvo zahraničí vyzvalo novináře, aby se vyvarovali zveřejňování informací o násilí během voleb, nechtěli afghánští oficiální činitelé útoky potvrzovat a zprávy o atentátech byly zprvu založeny jen na pozorování novinářů a výpovědích svědků.