Obamův život je ohrožen, říká bezpečnostní expert

Washington - Život Baracka Obamy je ohrožený, tvrdí to známý bezpečnostní expert Ronald Kessler. Ve své poslední knize píše, že v posledních letech ochranka snížila opatření na ochranu prezidenta. A to všechno v době, kdy rizika útoku na Baracka Obamu naopak rostou. Navíc atentáty na amerického prezidenta nejsou ničím výjimečným.

Americký prezident je sice nejstřeženější osobou na světě, obavy o jeho život ale nejsou zbytečné. Atentát na prezidenta Kennedyho v listopadu 1963 změnil dějiny. V březnu roku 1981 kulka minula srdce Ronalda Reagana o necelé tři centimetry. A podobných případů zná americká historie celkem 15, ve čtyřech případech byly pokusy o atentát úspěšné. 

A tato hrozba je reálná i dnes. Barack Obama dostává denně 30 výhrůžek smrtí, což je šestkrát víc než George Bush. Už jako kandidát měl jako první v dějinách ochranku od začátku kampaně. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Ronald Kessler se zabývá americkou bezpečností celá desetiletí. Jeho knihy jsou uznávané a jsou dobře známé i v Česku. Ta nejnovější je dva týdny po vydání v Americe mezi bestsellery. Jako první odkrývá tajemství prezidentské ochranky. Obsahuje i řadu zásadních odhalení. Třeba i to, že ochranka snižuje rozpočet a není tak pečlivá jako před lety. 

„Atentát může přijít zítra, tak moc se jejich práce změnila. Když bývalým agentům říkám, co všechno ti současní nedělají, nechtějí tomu věřit. Je to ten případ, kdy by se po tragédii všichni ptali, jak to bylo vůbec možné,“ říká Ronald Kessler. 

Ochranka nasazuje míň agentů, šetří na výcviku i vybavení. Na některých akcích chybí detektory kovů. Tajné služby přitom hlásí vzestup dobře vycvičených a vyzbrojených pravicových bojůvek. Pro ně je první černošský prezident lákavý cíl. Za poslední půlrok spáchali jejich členové tři zločiny, které otřásly Amerikou. Zavraždili tři policisty v Pittsburghu, lékaře, který prováděl potraty, a strážce v muzeu holocaustu.

  • autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1063/106217.jpg
  • Kniha Ronalda Kesslera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1063/106207.jpg