Hurikán Bill komplikuje dovolenou Obamovi i Clintonové

Washington - Hurikán Bill v pátek mírně zeslábl na druhý stupeň pětibodové Saffirovy-Simpsonovy škály a jeho oko pokračovalo rychlostí asi 30 kilometrů za hodinu ve svém pohybu směrem k Bermudám a k americkému pobřeží. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Hurikánu by se mohla obávat i rodina amerického prezidenta Baracka Obamy, která na východním pobřeží plánuje prázdninový pobyt. Na Bermudách zase v současné době svou dovolenou tráví americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem Billem a dcerou Chelsea.

Mezi Bermudami a východním pobřežím Spojených států byl měl živel projít v sobotu a severovýchodní pobřeží USA zasáhnout v neděli ráno. V této oblasti na ostrově Martha˙s Vineyard ve státě Massachusetts, kde má své zázemí klan Kennedyů, by měl příští týden trávit dovolenou prezident Barack Obama s manželkou a dětmi. Podle amerických agentur by uragán Bill mohl jejich dovolenou narušit.

V neděli by mohl vítr dosáhnout rychlosti až 80 kilometrů za hodinu, řekl Ned Kaiser, náměstek ředitele přístavu Edgardtown na ostrově Martha˙s Vineyard. Podle pobřežní stráže v Massachusetts by vítr mohl způsobit na otevřeném moři až dvanáctimetrové vlny, na pobřeží pak asi pětimetrové.

Před Billem utekli také Clintonovi

Na Bermudách v současné době platí stav pohotovosti. Blížící se Bill také donutil zkrátit dovolenou bývalého prezidenta Billa Clintona a jeho manželku Hillary, nynější šéfku americké diplomacie. Měli zůstat na Bermudách až do soboty, ale kvůli počasí odjeli už ve čtvrtek.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ian Kelly v pátek potvrdil, že Clintonovi z Bermud odjeli, nechtěl však prozradit, kam se přemístili. Odmítl tak reagovat na spekulace tisku, že Clintonovi odjeli na ostrov Martha˙s Vineyard, kde se má údajně vdávat jejich dcera Chelsea. Údajně to bylo na Bermudách, kde přesně před 30 lety Bill a Hillary svou jedinou dceru Chelsea počali.