Rozsáhlý požár na severu Atén spaluje i domy

Atény - Velký lesní požár na severním okraji Atén se dnes v noci vymkl kontrole a rozšířil se z porostů i na domy. Ohrožoval tři vesnice. Oblaka hustého dýmu se vznášela nad řeckým hlavním městem. Podle agentury Reuters se oheň rozhořel v pátek pozdě večer a přes noc se rozšířil i do obydlené oblasti. Rozdmýchával ho silný vítr. S plameny bojovala ze vzduchu více než desítka letadel a vrtulníků, ale zatím se je nepodařilo uhasit.

„Je to hodně složité, protože v oblasti jsou jak obydlené budovy tak lesnaté porosty. Hasiči se nejprve musí soustředit na ochranu životů lidí a jejich majetku,“ řekl mluvčí hasičů Yiannis Kapakis. Na zemi se požár snažilo udolat 150 hasičů. V posledních 24 hodinách prudký nárazový vítr přiživil v Řecku přes stovku požárů. Hořelo i na ostrově Zakynthos. Kvůli vysokým teplotám a větru podle hasičů nebezpečí vzniku dalších ohňů trvá.

Letos už plameny v Řecku sežehly obrovské plochy porostů a napáchaly nemalé škody. Každé léto se v zemi rozhoří stovky ohňů. Před dvěma lety při nich na řeckém jihu zahynulo sedm desítek osob.

Reportáž Karolíny Košařové (zdroj: ČT24)