EU: Afghánské volby byly nestranné, ne však zcela svobodné

Kábul/Brusel - Čtvrteční prezidentské volby v Afghánistánu byly obecně nestranné a řádné, avšak nedá se říci, že svobodné na celém území. Na tiskové konferenci v Kábulu to dnes sdělil šéf skupiny pozorovatelů EU Philippe Morillon. V některých částech Afghánistánu prý hlasování narušilo násilí. Na definitivní hodnocení voleb je podle slov šéfa unijních pozorovatelů zatím brzy, ale obecně se prý díky jejich práci a použitým metodám dospělo k závěru, že volby byly řádné a nestranné.

Komisařka EU pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová volby označila za vítězství demokracie. Sčítání hlasů podle ní musí být otevřené a zvolení kandidáti by měli mít při vykonávání funkce podporu.

Volební komise už údajně hlasy sečetla, předběžné výsledky zveřejní nejdřív v úterý. Konečné pak budou známy až v září. K vítězství se hlásí oba nejsilnější kandidáti, dosavadní prezident Hamíd Karzáí i bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh. Ten poukázal na možné podvody v jižních provinciích. Podle volební komise hlasovala zhruba polovina oprávněných voličů. Ve volební den se odehrálo přes 130 násilností a zemřelo při nich 30 lidí.

Radikální Taliban předem varoval, že volby hodlá narušit, a vyzýval lidi, aby k urnám nechodili. Skupina afghánských pozorovatelů dnes informovala, že členové tohoto fundamentalistického hnutí v jihoafghánském Kandaháru usekli prsty dvěma voličům. Oba useknuté prsty byly od inkoustu, jímž byli voliči označováni, aby se zamezilo dvojímu hlasování. V jihoafghánských provinciích, jejichž části Taliban ovládá, to ale bylo nebezpečné poznávací znamení voličů.