Policie rozehnala přísahu zakázané Maďarské gardy

Budapešť - Policie dnes v maďarském městě Szentendre nedaleko Budapešti rozehnala shromáždění zakázané Maďarské gardy. Ta na soukromém pozemku pořádala přísahu nových členů. Akce se zúčastnilo asi pět stovek gardistů v uniformách. Policie chtěla přísaze zabránit, gardisté ale místo avizovaného odpoledne přísahali už ráno. Polovojenskou Maďarskou gardu založilo nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik). Loni v prosinci ji soud rozpustil a tento rozsudek letos v červenci potvrdil i odvolací tribunál.

Organizace tak dál působí nezákonně. Slovně napadá menšiny v zemi, a to hlavně Romy. Často podnikala i pochody do jejich osad. Vystupovala také proti Slovensku, Rumunsku a Srbsku, kde žije mnoho Maďarů. Ti jsou podle gardy utlačováni. „Cílem gardy je ochrana zájmů maďarského národa. Do tohoto termínu se vejde hodně,“ uvedl zakladatel Maďarské gardy a předseda strany Jobbik Gábor Vonna.

Gardisté chtěli přísahu nových členů původně zorganizovat na budapešťském Náměstí hrdinů. Policie předem upozornila na to, že akci rozežene. Garda se proto uchýlila na soukromý pozemek v Szentendre a akci přejmenovala na rodinný piknik.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Do oploceného prostoru, kde bylo na pět stovek osob v bílých košilích, černých kalhotách a vestách s vlajkami, pronikly stovky policistů. Příslušníci to udělali poté, co gardisti nerespektovali jejich výzvu k rozpuštění a dál stáli ve vojenské formaci. Přítomné pak policisté legitimovali. Někteří ze členů gardy vykřikovali různá hesla, mezi nimi například „špinaví Židé“. Místo policie předem sledovala a okolí uzavřela. Kontrolovala také situaci v ulicích městečka. Uzavřena byla i hlavní příjezdová cesta.