Obama vyzval muslimy k novému začátku ve vztazích s Amerikou

Bejrút/Washington – Muslimům po celém světě začal postní měsíc ramadán, který po celém světě dodržuje více než miliarda věřících. Muslimové se v tomto období mají oddávat hlavně sebeodříkání a modlitbám. Mezi úsvitem a soumrakem nesmí jíst ani pít, zakázané je i kouření a sex. Významný svátek neopomenul ani americký prezident Barack Obama, který ve svém projevu vyjádřil touhu po novém začátku ve vztazích mezi Amerikou a muslimy po celém světě. Ve videonahrávce prohlásil, že se Spojené státy snaží ukončit válku v Iráku a izolovat radikály v Afghánistánu a Pákistánu.

Obama u příležitosti ramadánu slíbil, že podnikne konkrétní opatření k obnovení vztahů s islámem. Jaká to budou, ale neřekl: „Amerika chce přistupovat ke všem muslimským zemím se vzájemným respektem. A proto chci znovu vyjádřit svou touhu po novém začátku ve vztazích mezi Amerikou a muslimy po celém světě.“ 

Obamovo poselství přišlo dva měsíce poté, co v Káhiře pronesl zásadní projev, v němž se s nabídkou ke spolupráci obrátil k celému muslimskému světu. Od té doby podle něj američtí velvyslanci v muslimských zemích tuto záležitost konzultovali s vládami i občany.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Pro svůj smířlivý projev si prezident vybral dobrý čas. Muslimové věří, že v době ramadánu Bůh zjevil proroku Mohamedovi verše posvátného koránu. Časně před úsvitem budí věřící v Gaze k první modlitbě bubeníci Mušarati. Po západu slunce přichází oslavy a společná setkání s blízkými. Ramadán je v plném proudu i na druhém konci světa. V Indonésii se věřící strachují hlavně o bezpečnost. „Doufám, že si teroristi uvědomují, o čem je tento měsíc i celý islám, že nedojde k žádným útokům,“ uvedla indonéská muslimka Džadža Mardíjová.