Egyptští rybáři se osvobodili ze zajetí somálských pirátů

Mogadišo – Boj proti pirátům u somálských břehů nese první úspěchy. Z jejich zajetí unikly posádky dvou egyptských rybářských lodí. Osvobození rybáři připluli do Suezského průplavu jako hrdinové. V přístavu Attaka je vítaly stovky příbuzných a kapely. Evropská unie také oznámila, že prodlouží přítomnost námořních sil v Adenském zálivu do konce roku 2010.

Třicet čtyři egyptských rybářů padlo v dubnu do rukou pirátům. „Chtěli, abychom umřeli hlady. Zacházeli s námi strašně. Bili nás a ponižovali,“ uvedl jeden z osvobozených rybářů.  

Za jejich propuštění požadovali piráti statisícové výkupné, které jejich rodiny nedokázaly zaplatit. „Každou loď hlídalo sedm až osm ozbrojených mužů. Každý z nich měl až osm zbraní. Řekli nám, že dokud nezaplatíme, nepustí nás,“ popsal další z Egypťanů.

Egyptští rybáři unikli ze zajetí pirátů (zdroj: ČT24)

V noci rybáři své únosce přepadli a sami se osvobodili. Podařilo se jim únosce odzbrojit, když spali. Dva piráty v přestřelce zabili, osm jich zajali a předali egyptské policii.

Úspěchem v boji proti pirátům se může pochlubit i norská fregata, která v Adenském zálivu operuje v rámci námořních sil Evropské unie. Na několika pirátských lodích zabavili velké množství zbraní.