Pinkertonových metod využívá policie dodnes

Washington - Jeho obchodní značkou bylo široce otevřené oko s textem „Nikdy nespíme“. Allan Pinkerton, zakladatel snad nejslavnější detektivní kanceláře světa, vynalezl některé metody, které využívá policie dodnes. Patří mezi ně stálé sledování podezřelých osob a také práce v přestrojení. Jeho dílo i firma jsou stále aktuální, byť se tento americký detektiv skotského původu narodil 25. srpna 1819. Dodnes existuje firma s jeho jménem. Proměnila se však v profesionální bezpečnostní, ochrannou a detektivní společnost s 250 pobočkami v USA, Mexiku, Kanadě, Velké Británii i v dalších zemích Asie a Evropy včetně České republiky.

Díky svým kontaktům utekl zatčení

Praotec soukromých oček se narodil 25. srpna 1819 v Glasgowě v rodině chudého skotského policisty. Ačkoliv byl jeho otec chudý, rodina byla vážená, neboť služba u policie byla uznávaným povoláním. Sám se vyučil bednářem. V Glasgowě patřil Pinkerton ke skupině lidí, která chtěla všeobecné rovné právo, tedy i rovnoprávnost žen, což bylo považováno za určitou anarchii. V roce 1842, ve svých třiadvaceti letech, hned po svatebním obřadu odjel za živobytím do Ameriky, neboť se mu doneslo, že ho policie hodlá zatknout.

Rozhovor s Alexandrem Tomským (zdroj: ČT24)

V Americe založil detektivní agenturu, odvrátil atentát na Lincolna

V Americe se věnoval svému řemeslu bednáře a brzy se jeho podnik rozrostl a zaměstnával několik řemeslníků. Avšak po otci zdědil vášeň pro potírání zločinu a dal se na policejní dráhu. Stal se zástupcem šerifa a náhodou se mu podařilo odhalit gang padělatelů peněz a pomáhal při jejich zatčení. V roce 1850 si založil Pinkertonovu detektivní agenturu. Jeho logo v podobě otevřeného oka inspirovalo přezdívku „soukromé očko“.

Padesátá léta 19. století byla rušnou dobou americké expanze na Západ, železniční doprava se stále rozrůstala. Pinkertonova agentura tehdy vyřešila sérii vlakových loupeží, což ji svedlo dohromady i s Abrahamem Lincolnem. Na začátku války Severu proti Jihu stál Pinkerton v čele Výzvědné služby Konfederace, tedy na protivníkově straně, kam se infiltroval, a zmařil pokus o atentát na Lincolna. Jeho agenti často pracovali v přestrojení jako vojáci Konfederace.

Jak šel čas, proměnila se agentura v profesionální společnost        

Až do své smrti 1. července 1884 pracoval Pinkerton na systému, který měl shromáždit všechny identifikační údaje již známých zločinců, na databázi, kterou dnes spravuje americký Federální vyšetřovací úřad. Jeho firma se od té doby proměnila v profesionální bezpečnostní, ochrannou a detektivní společnost s 250 pobočkami v USA, Mexiku, Kanadě, Velké Británii i v dalších zemích Asie a Evropy včetně České republiky.

Česká dceřiná společnost byla založena v roce 1991 v Praze. První „pinkertoni“ se objevili v centru města, kde zpočátku pomáhali udržovat pořádek až do vzniku městské policie. Dnes služeb firmy Pinkerton ČR využívají vedle zahraničních i tuzemské firmy, jako je ČEZ, Pražská energetika, Hospodářská komora ČR, Československá obchodní banka, IPB, Česká spořitelna, Transgas a další.

„Pinkertoni“ se starají o bezpečnost na různých akcích i u nás

Pinkertoni v ČR hlídají objekty, starají se o bezpečnost na recepcích, koncertech, výstavách, módních přehlídkách, sportovních utkáních a soutěžích, při převozech peněz a cenností, osobní ochraně včetně V.I.P. Zvládnou i montáž a monitorování alarmů, jakož i patrolovací službu. Jejich specialitou je detektivní činnost včetně prověrek zaměstnanců, odhalování vyděračů a úplatků, detekce zneužívání elektronických zařízení, prověrky krádeží zboží a pátrání po osobách.

V USA dnes Pinkerton hlídá plných 80 procent společností, které patří do tisícovky ekonomicky nejlepších amerických firem. Jeho detektivové střeží významné akce, jako je udílení filmových Oscarů, cen Grammy i Emmy v Los Angeles, a také třeba turnaj mistrů v golfu. Doménou agentury je dnes vedle klasické strážní a detektivní služby i ochrana dat a informací v elektronických systémech firem a společností. V roce 1999 byl Pinkerton pohlcen švédskou Securitas AB, současnou světovou jedničkou v oboru.

  • „Soukromé očko“ Allan Pinkerton autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Americký detektiv skotského původu Allan Pinkerton autor: ČT24, zdroj: ČT24