Sebevražedný atentátník zabil v Čečensku čtyři policisty

Moskva – Sebevražedný atentátník dnes zabil v Čečensku čtyři policisty a jednoho dalšího vážně zranil. Čečenští povstalci předtím vyzvali k zabití jednoho ze svých bývalých vůdců Achmeda Zakajeva. Zradil podle nich islám, když uznal legitimitu promoskevské vlády. Čečensko je autonomní republikou v rámci Ruské federace na severním Kavkaze.

Čečenský ministr vnitra Ruslan Alchanov řekl, že atentát byl spáchán kolem poledne místního času ve vesnici Mesker-Jurt a že už se podařilo zjistit totožnost atentátníka. Byl to jistý Magomed Šachidov, „příslušník bandy takzvaného polního velitele Chusejna Gakajeva“.

Mesker-Jurt je asi 15 kilometrů jihovýchodně od čečenské metropole Grozného. Ta byla v pátek dějištěm dvou pumových atentátů, při nichž zahynuli čtyři policisté.

Čečenští povstalci vyzvali k zabití „odpadlíka“

Čečenští islamističtí povstalci dnes vyzvali k zabití jednoho ze svých bývalých vůdců Achmeda Zakajeva, který prý zradil islám uznáním legitimity nynější promoskevské čečenské vlády. Zakajev, představující umírněné křídlo čečenských separatistů, žije v Londýně.

„Veřejná prohlášení ukazují, že (Zakajev) odpadl od islámu, vyznává demokratické náboženství, vyzývá k sekularismu a dává zákonům stanoveným lidmi přednost před šaríou (islámským právem) Alláha Všemocného a Velikého. Soud rozhodl, že pro muslimy je povinností tohoto odpadlíka zabít,“ uvedli povstalci.

Zakajev byl jedním z čečenských velitelů, později uprchl do Evropy a až do roku 2007 působil jako „vyslanec“ čečenských separatistů. Rusko na Británii požadovalo jeho vydání, což vyvolalo mezi oběma zeměmi diplomatický spor.