V Afghánistánu těsně vede Karzáí, pumové útoky znovu zabíjely

Kábul – Výsledek afghánských prezidentských voleb je zatím velmi těsný. Dosavadní prezident Hamíd Karzáí získal necelých 41 procent hlasů, jeho největší soupeř a bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh téměř 39 procent. Jedná se o předběžné výsledky volební komise, která zatím sečetla prvních deset procent odevzdaných hlasů. K vítězství už v prvním kole by bylo zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů. Další výsledky hodlá komise zveřejňovat postupně každý den, oficiální konečné výsledky mají být známy 17. září.

Po čtvrtečních volbách se za vítěze prohlásili oba hlavní rivalové, v pondělí ministr financí Hazrát Umar Zachilvál tvrdil, že vyhrál Karzáí s asi 68 procenty hlasů. Volební komise už obdržela skoro 800 stížností na volební podvody -  54 z nich je údajně natolik vážných, že by mohly výrazně ovlivnit konečné výsledky. Komise se ale brání tím, že díky propracovanému kontrolnímu systému se jí podaří 90 procent všech chyb odhalit.

Abdulláh už v sobotu Karzáího obvinil z využití státního aparátu ke zfalšování výsledků v jižních provinciích a v neděli prohlásil, že může svá obvinění dokázat. „Byl to velký podvod, který mohl mít vliv na celkové výsledky voleb,“ komentoval výsledek voleb. Hovořil o tisících volebních podvodech. Z míst, kde k urnám přišlo jenom deset procent oprávněných voličů, je prý hlášena čtyřicetiprocentní účast.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Zachilvál ale v pondělí novinářům řekl, že Karzáí dostal podporu ze všech částí země, včetně severu, čímž jsou podle něj výsledky bezpečné vůči obviněním z volebních podvodů. Pozorovatelská mise EU zhodnotila volby jako nestranné a řádné, i když kvůli násilnostem ne zcela svobodné.

V jižním Afghánistánu dnes zabila bomba čtyři Američany

Podomácku vyrobená výbušnina dnes v jižním Afghánistánu zabila čtyři americké vojáky. Letošní srpen se tak s 41 oběťmi v řadách amerických vojáků stal druhým nejhorším měsícem od invaze USA koncem roku 2001. Zatím nejhorším měsícem byl uplynulý červenec, během něhož bylo v Afghánistánu zabito 44 amerických vojáků. Letošní rok je co do obětí v řadách spojeneckých sil nejhorším od roku 2001. Letos bylo zabito v Afghánistánu 295 zahraničních vojáků, tedy o jednoho více než za celý loňský rok. Od března padlo víc západních vojáků než za celé období 2001-2004.

Exploze v Kandaháru zabila nejméně 36 lidí

Výbuch bomby v největším jihoafghánském městě Kandaháru si dnes vyžádal nejméně 36 mrtvých a na sedm desítek zraněných. Exploze zničila nejméně deset obytných domů a rozbila okna do okruhu jednoho kilometru. Policie stále pátrá po tělech v troskách, oběťmi jsou jen civilisté.

Podle zdroje z místní radnice explodovalo zároveň pět automobilů napěchovaných výbušninami. Útok byl zřejmě namířen proti japonské stavební společnosti, která si většinou najímá pákistánské inženýry. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil, ale úřady viní místní radikální hnutí Taliban.

Útok se stal v centru města krátce po sedmé hodině večer místního času. Jde o nejvražednější výbuch od sebevražedného atentátu u indické ambasády v Kábulu 7. července 2008, který usmrtil 60 osob.