Slovenské velvyslanectví v Budapešti bylo napadeno zápalnými lahvemi

Budapešť – Na slovenské velvyslanectví v Budapešti hodil neznámý pachatel dnes v noci lahve s hořlavinou. Lahve dopadly před dveře zastupitelského úřadu. Incident, ke kterému došlo v době zhoršených slovensko-maďarských vztahů, údajně nezpůsobil žádné škody. Maďarský prezident László Sólyom útok na slovenskou ambasádu odsoudil. Maďarská policie případ vyšetřovala nejdříve jako vandalismus, teď ho označuje jako obecné ohrožení. Podle záběrů průmyslové kamery bylo napadení dílem jednoho člověka, jeho identita ale zatím není známá.

Útok ostře odsoudili maďarský premiér i prezident, slovenští politici podle zpravodajky ČT Olgy Bakové byli ve svých vyjádřeních zdrženlivější. „Slovenské ministerstvo zahraničních věcí sleduje tento incident s velkým znepokojením, zároveň ho však vnímá jako ojedinělý kriminální čin,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Stano. Dodal, že slovenská diplomacie nebude až do skončení vyšetřování událost komentovat.

„Tento incident je v rozporu nejen s mezinárodním a maďarským právem, ale vrhá také stín na Maďarsko, poškozuje naše zájmy a dále ztěžuje řešení problémů v našich vzájemných vztazích,“ prohlásila mluvčí budapešťského ministerstva zahraničí Zsuzsanna Matraiová.

Slota: Je to teroristický akt

Nacionalistická vládní Slovenská národní strana (SNS) útok označila za „jednoznačný teroristický akt vůči našemu velvyslanectví a za důsledek plánované a dlouhodobé protislovenské kampaně v Maďarsku“.  „Vyzýváme vládu, aby okamžitě předvolala slovenského velvyslance v Budapešti a prostřednictvím něho podnikla razantní kroky,“ uvedl předseda SNS Ján Slota, který se často dopouští nelichotivých výpadů vůči Maďarsku a početné maďarské menšině v zemi. Maďarské strany na Slovensku naopak incident považují za důsledek politiky premiéra Roberta Fica.

Maďarský prezident je přesvědčený, že takový akt násilí nemohou ospravedlnit žádné okolnosti, ani současné narušení vztahů mezi Maďarskem a Slovenskem. Maďarská vláda po útoku posílila ochranu slovenské ambasády.

Vztahy mezi oběma státy jsou dlouhodobě napjaté. K jejich zhoršení přispěla minulý týden diplomatická roztržka kvůli odepření návštěvy maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma, který se chtěl v jihoslovenském Komárně zúčastnit odhalení sochy uherského krále Štěpána.

  • Ján Slota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/456/45522.jpg
  • Slovenské velvyslanectví v Budapešti hlídá policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1072/107164.jpg