Čeští vědci objevili látku, která zrychlí chemické rozbory

Praha - Česko-německý vědecký tým objevil látku, která významně zrychlí chemické rozbory. Teď je ve fázi lékařských zkoušek. Pro tisíce látek má být mnohem rychlejší než všechny dosavadní metody. Místo několika dní tak vědcům postačí pouhých pár minut.

K určení obsahu kapky neznámé chemikálie se využívá hmotnostní spektrometr. Jenže na molekulárních váhách se daly vážit jenom větší molekuly. Malé se totiž ztrácely ve změti zbytků podkladové chemikálie a hledání jehly v kupce sena mnozí vědci vzdávali. Členové česko-německého vědeckého týmu teď však objevili podklad. Jedná se o matrici, která se chová tak, jak potřebují. „Z látek, které připadaly v úvahu, může výpočet poukázat na jednu dvě, které jsou výhodnější než ten zbytek,“ vysvětlil vědec Lubomír Rulíšek.

Objevem se otevřely dveře pro dosud neuskutečnitelné rozbory. Novou metodou se dají testovat kyselinky ve víně, mastné kyseliny v džusu nebo látky, které v krvi snižují stres. Vzorek se nemusí nijak upravovat a během několika minut se prověří velké množství látek. Celý proces se tak zásadně zrychlí a zlevní. To může pomáhat i pacientům. „Spojili jsme se s nemocnicí v Olomouci, která má velké množství vzorků a hledáme teď značky, tzv. markry, které prozradí rakovinu nebo jiná závažná onemocnění,“ řekl vědec Aleš Svatoš.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Každý den se dělají statisíce rozborů a patentovaná cesta už zaujala zahraniční firmy. Na konci prázdnin proběhnou jednání o využití v průmyslu.