Štrasburk přisoudil odškodné pozůstalým po zastřeleném demonstrantovi

Štrasburk (Francie) - Itálie špatně vyšetřovala smrt mladíka, kterého zastřelila policie v roce 2001. Rozhodl tak Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Policista podle soudu jednal nepřiměřeně situaci a rodina zastřeleného demonstranta teď má dostat odškodné v přepočtu přes milion korun. Carlo Giuliani přišel o život při summitu sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska v Janově v červenci 2001, kde došlo k prudkým střetům mezi odpůrci globalizace a pořádkovými silami. Policisté jej zastřelili v panické obraně proti davu demonstrantů, kteří obklíčili jejich auto.

Evropský soud se případem zabýval na žádost Giulianiho rodiny. Vyšetřování smrti bylo celkově vedeno povrchně, italský vyšetřovatel podle zjištění soudu povolil kremaci, aniž bylo tělo řádně prozkoumáno. Soud dále prohlásil, že organizaci zásahu v severoitalském městě provázela řada nedostatků. Přes 230 lidí bylo zraněno, dalších 280 zatčeno. Škody šly do milionů eur, mnozí demonstranti si stěžovali na brutální zacházení ze strany policie.

Štrasburský soud je instituce panevropské Rady Evropy (RE), jejímž členem je i Česko. Výroky tohoto soudu jsou pro členské státy závazné.