Sarkozy v tradičním projevu probral Írán, EU, G8, ekonomiku, jádro a Blízký východ

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes v tradičním projevu k francouzským velvyslancům v Paříži kritizoval Írán za jaderný program a za postup při prezidentských volbách a vyslovil se pro další zpřísnění sankcí. Oznámil také, že připravuje novou iniciativu k obnovení mírových rozhovorů na Blízkém východě a podpořil i právo Izraele na vlastní bezpečnost. Vyslovil se také pro posílení mocenských pozic Evropské unie, většina jeho vystoupení byla věnována finanční a ekonomické politice.

"V Íránu jsou to stále titíž předáci, kteří nám říkají, že jejich jaderný program je mírový a že nedávné prezidentské volby byly čestné. Po pravdě řečeno, kdo jim to věří?" řekl Sarkozy. Také prezidentské volby z 12. června vzbudily podle prezidenta značné pochybnosti z manipulací, které vyvolaly bouřlivé a dlouhodobé protesty přívrženců opozice. Sarkozy se vyslovil pro mezinárodní konferenci, která by ulehčila a upřesnila rozvoj civilní jaderné energetiky.

Francouzský prezident dále ocenil zprostředkování Sýrie v propuštění dvou francouzských vědců uvězněných v Íránu a navrhl Sýrii oplátkou zprostředkovat jednání s Izraelem, „pokud o to budou obě strany stát“. Oznámil osobní iniciativu na oživení mírového procesu na Blízkém východě, v jejímž rámci přijme příští týden v Paříži prezidenta palestinské iniciativy Mahmúda Abbáse. Přitom znovu vyzval k zastavení stavby izraelských osad na Západním břehu Jordánu. Ujistil také, že nepřipustí, aby se odnož teroristické organizace al-Káidy usídlila v Alžírsku nebo jinde v severní Africe, a odtud napadala Evropu.

Sarkozy také podpořil posílení mocenských pozic Evropské unie. „Evropa není jen nějakou obrovskou nevládní organizací. Je obchodní, politickou, hospodářskou a vojenskou mocností a musí obhajovat své zájmy. Být přítomna na Balkáně, v Gruzii, v Čadu i před pobřežím Somálska,“ řekl.

Prezident se jednoznačně vyslovil pro rychlé rozšíření rozhodující skupiny osmi nejsilnějších zemí označované jako G8 o další státy, protože jen tak lze řešit problémy světa. Transformace na G14 bude podle něj dokončena za francouzského předsednictví skupiny v roce 2011. Nově mají být zařazeny Čína, Brazílie, Indie, Jižní Afrika, Mexiko a Egypt.