Třetině obojživelníků hrozí vyhynutí

Londýn - Asi třetina druhů obojživelníků po celém světě stojí podle nových údajů těsně před vymřením. Hubí je klimatické změny, chemické znečištění nebo lov. Ekologové proto zahajují nový projekt, který by se rekordnímu úhynu pokusil zabránit. Aliance na záchranu obojživelníků chce spojit současné projekty a zlepšit spolupráci ve vědeckých výzkumech.

Konference v Londýně určila dvě největší hrozby pro tyto primitivní obratlovce. „Největší nebezpečí pro obojživelníky představují infekční onemocnění a ničení biotopů,“ uvedl člen expertní skupiny James Collins. „Jestli chceme zastavit vymírání obojživelníků, musíme se soustředit na ochranu oblastí, kde jsou tyto druhy nejvíce ohrožené,“ dodal jeho kolega Claudie Gascon.

Na všech kontinentech kromě Antarktidy žije přibližně 5 700 druhů. Ze všech obratlovců jsou právě obojživelníci ti nejvíce ohrožení. Jejich největším nepřítelem je houba chytrid. Vědci zjistili, že ale některé druhy žab a mloků umí na svém těle vytvořit speciální látku, která jim zajišťuje přirozenou obranyschopnost. Jejich cílem je proto zjistit, jestli by tato látka nemohla působit jako obrana i pro ty obojživelníky, kteří žádnou takovou v těle nemají.

Obojživelníci vymírají (zdroj: ČT24)