Američané se přicházejí poklonit senátorovi Kennedymu

Hyannis Port – Americká veřejnost se druhým dnem loučí se senátorem Edwardem Kennedym. Rakev s jeho ostatky je vystavena v bostonské knihovně pojmenované po jeho bratrovi, prezidentu Johnu Fitzgeraldovi Kennedym. Ve čtvrtek přišlo vzdát poctu legendě americké politiky zhruba 25 tisíc lidí.

Nejmladší bratr amerického exprezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, který zemřel v úterý na rakovinu, bude pohřben v sobotu. Slavnostní řeč má pronést současný americký prezident a Kennedyho politický chráněnec Barack Obama.

Příbuzní vlivného senátora se ve čtvrtek zúčastnili soukromé mše sloužené v sídle Kennedyů v Hyannis Portu. Na ceremonii se podle agentur dostavila i dcera exprezidenta Kennedyho a Edwardova neteř Caroline a jeho další neteř Eunice. Na mši samozřejmě byla i vdova po Kennedym, Victoria, nebo jeho syn Patrick Kennedy, který zastává funkci senátora za Rhode Island.

Rakev se senátorovými ostatky byla poté převezena do slavné bostonské knihovny Johna Fitzgeralda Kennedyho, kterou Edward pomáhal založit koncem 70. let na počest svého zavražděného bratra. Sem se přicházejí s Kennedym rozloučit tisíce Američanů.

Senátor má být v sobotu pohřben na Arlingtonském hřbitově v blízkosti svých dvou tragicky zesnulých bratrů, prezidenta Johna a senátora Roberta. Před tím bude za zemřelého sloužena soukromá bohoslužba, na níž by měl promluvit i Barack Obama, kterého s Edwardem Kennedym pojilo velké přátelství. Mše by se podle agentur měli zúčastnit i exprezidenti James Carter, Bill Clinton a George Bush i jeho syn George W. Bush.

Kdo nahradí nenahraditelného?

Kennedyho smrt znamená soumrak jedné z největších politických dynastií ve Spojených státech a těžkou ránu pro Demokratickou stranu v době, kdy se snaží najít odpověď na výzvu prezidenta Obamy ohledně rozsáhlé reformy zdravotní péče. Právě zdravotní reforma byla Kennedyho doménou.

Demokraté proto již nyní debatují o tom, kdo by měl nahradit muže, který si v horní komoře Kongresu odsloužil bezmála půl století. Spekuluje se o tom, že by jej mohla zastoupit třeba manželka Victoria, ta však podle zdrojů z okolí Kennedyů nemá o tuto funkci zájem. Mezi dalšími lidmi zvažovanými v souvislosti s nástupcem zesnulého jsou ale i politici a byznysmeni, kteří nejsou s klanem Kennedyů nikterak spřízněni.