Na Kennedyho pohřeb dorazí Obama i jeho předchůdci

Washington – Na arlingtonském hřbitově ve Washingtonu dnes proběhe pohřeb amerického senátora Edwarda Kennedyho. Bratr bývalého prezidenta, legendárního Johna F. Kennedyho, zemřel v úterý ve věku 77 let. Se senátorem se přijde rozloučit i současný prezident a Kennedyův blízký přítel Barack Obama a jeho tři předchůdci v Bílém domě.

Cesta senátora Edwarda Kennedyho skončí vedle jeho nejbližších. Na arlingtonském vojenském hřbitově jsou pochovaní i jeho dva zavraždění bratři – prezident John a senátor a někdejší prezidentský kandidát Robert.

Za zesnulého senátora proběhne i soukromá bohoslužba, na které promluví i prezident Barack Obama a nebude jediný – podle agentur by se mše měli zúčastnit i bývalí prezidenti James Carter, Bill Clinton a George W. Bush. Veřejnost se už s Kennedym rozloučila. Během minulých dvou dnů byla jeho rakev vystavena v bostonské knihovně, kterou navšívily desetitisce lidí.

USA pohřbí zesnulého senátora Kennedyho (zdroj: ČT24)

Edward byl nejmladší ze sourozenců Kennedyových. O šanci stát v čele Spojených států přišel díky tragické nehodě, při které zemřela mladá žena. Kennedy z místa nehody utekl „Zpečetilo to, že se Teddy nikdy nestane prezidentem. Myslím, že si ani neuvědomil, jak moc mu to uškodilo,“ říka autor senátorova životopisu Adam Clymer. Kennedy se přesto politiky nevzdal. Jako senátor získal uznání nejen mezinárodních politiků, ale i obyčejných lidí.

Konce svého posledního funkčního volebního období se senátor Kennedy nedočkal. Minulý rok mu lékaři diagnostikovali nádor na mozku, který se mu 26. srpna stal osudným.