Islám má znovu postavit na nohy násilím zmítané Čečensko

Groznyj - Násilí a teroristické útoky otřásají v posledních týdnech ruským severním Kavkazem. Jen za poslední měsíc tam zahynulo skoro 50 lidí, z toho třetina v Čecensku. Většina útoků se připisuje islamistickým radikálům. Právě na jejich základnu, islámské mešity, se teď zaměřuje čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Chce islám získat na svoji stranu a podporovat ho v tvrdé, ale nenásilné podobě.

Čečenští islamisté se stali v minulosti tváří terorismu. Kadyrov ale podle svých slov chce islám vykládat správně. Jako symbol obrození islámu nechala nová čečenská vláda postavit v metropoli Grozném jednu z největších evropských mešit. „Je potřeba věřícím i nevěřícím vysvětlit, že islám nikdy nevyzýval k zabíjení a k atentátům. Že je to pro naše náboženství a tradice nepřijatelné. Proto se snažíme správné formy islámu všemi prostředky propagovat a posilovat,“ řekl České televizi Kadyrov.

Podle nového čečenského vedení to má být právě islám, který válkou zdivočelou společnost znovu uklidní. Islámské pořádky zasahují do všeho. Vláda zavřela herny, alkohol se prodává jenom dopoledne, televizní hlasatelky se na obrazovce znovu objevují výhradně v šátku. Islámské školy rostou v Čečensku každý den, vláda tento týden otevřela i novou islámskou univerzitu. Náboženský zápal lidí ale není po dvou válkách silný, mnozí jsou z nových pořádků rozpačití. Na Kavkaze se ctí hlavně zbraně a síla, říká zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)