OVM: Koncepce českého angažmá v Afghánistánu bude do konce října

Kábul – Česká republika bude mít do konce října koncepci střednědobé perspektivy českého angažmá v Afghánistánu. V dnešním speciálu ČT Otázky Václava Moravce vysílaném z Afghánistánu to přislíbili ministři obrany a zahraničních věcí Martin Barták a Jan Kohout. Oba politici se také shodli v tom, že působení českých a mezinárodních jednotek během uplynulých osmi let bylo náročné, těžké, ale úspěšné.

Barták navrhuje, aby se české mise do Afghánistánu vysílaly na dva roky s výhledem na další rok. Tuto tříletou koncepci podpořil i šéf české diplomacie Kohout, podle něhož by se stávající koncepce českého působení v zemi měla detailněji rozpracovat. Oba slíbili, že koncepci připraví do konce svého funkčního období, tedy zhruba do poloviny října.

Podle Bartáka připadá v úvahu i navýšení počtu českých vojáků, v zemi bude po další dva až tři roky určitě působit i provinční rekonstrukční tým. Do země by se mohla vrátit i česká polní nemocnice, zřejmě už v roce 2011, uvedl Barták.

Po osmiletém angažmá mezinárodních sil v Afghánistánu má země možnost se opět postavit na nohy po třiceti letech, kdy byla zmítána boji. Mezinárodní jednotky zemi neokupují, ale jsou tu od toho, aby pomáhaly a postupně předávaly odpovědnost za vývoj v zemi místní vládě a místním úřadům, zdůraznil Barták. Přítomnost cizích jednotek je podle něj dlouhodobá.

Kohout a Barták: Výsledek voleb české angažmá neovlivní

Úspěch působení jednotek ISAF je nepřehlédnutelný, pokrok je markantní v zemědělství, rekonstrukci země, vzdělání i společenském životě, uvedl Barták. Kohout k tomu dodal, že bezpečnost v zemi se sice zhoršila, ale prostor v Afghánistánu dostaly demokratické principy a různorodost názorů.

Kohout i Barták se také shodli v tom, že výsledek prezidentských voleb, který by měl být k dispozici 17. září, další působení českých jednotek a Provinčního rekonstrukčního týmu v Afghánistánu neovlivní. Hlavním cílem voleb je podle Kohouta získat legitimní vládu v očích afghánské i mezinárodní veřejnosti.

Ve volbách vede Karzáí

Po sečtení zhruba třetiny hlasů vede v afghánských prezidentských volbách současný prezident Hamíd Karzáí s více než 46 procenty hlasů. Jeho největší soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, má zatím 31,4 procenta hlasů. Volby poznamenala nízká volební účast, výhrůžky a útoky Talibanu a všeobecné podezření z volebních machinací. Afghánský úřad pro dohled nad regulérností voleb prošetřuje už 567 závažných obvinění z volebních podvodů.

Jak v OVM uvedl velitel 3. kontingentu české armády v provincii Lógar Petr Procházka, po volbách se situace trochu zklidnila. Čeští vojáci se na bezpečném průběhu voleb podíleli materiálním zabezpečením, kursy a výcvikem velitelů volebních míst, ale i podporou nezávislých pozorovatelů EU a konkrétně i zajištěním bezpečnosti voleb v distriktu Azra.

Počet českých vojáků v Afghánistánu by se měl zvýšit

Zatímco ještě počátkem roku kvůli levicovým poslancům hrozilo, že se z Afghánistánu budou muset všichni čeští vojáci stáhnout, teď se naopak začíná mluvit o zvýšení jejich počtu. V Provinčním rekonstrukčním týmu má být příští rok 275 českých vojáků, Barták by ale jejich počet v dalších letech rád zvednul až na 350. Jejich úkolem je totiž střežit bezpečnost civilních expertů, kteří pomáhají při obnově páté nejchudší země světa.

Ministr obrany také chce, aby se vrátily speciální síly, které mají z Afghánistánu odjet koncem letošního roku. Těm by pak od roku 2011 mohl přibýt ještě jeden úkol: hlídat českou ambasádu v Kábulu, což zatím dělají policisté z Útvaru rychlého nasazení. Do Afghánistánu by se za dva roky mohla vrátit i česká polní nemocnice. Už ale zřejmě nebude v Kábulu, kde operovala v předchozích misích.