Barmská armáda prý potlačila odpor milicí na severu země

Rangún - Barmská armáda prý potlačila odpor etnických Číňanů žijících na severu Barmy. V oblasti, kde v posledních dnech zuřily tvrdé boje, není podle svědků slyšet žádná střelba. Řada příslušníků odbojných milicí údajně složila zbraně a kolem 700 jich uteklo do sousední Číny. Tam násilnosti vyhnaly podle odhadů OSN na 30 000 barmských Číňanů. Část se jich už začala vracet domů.

Boje na severu Barmy vypukly, když tamní vojenská junta vyslala do správní oblasti Koukan při hranicích s Čínou vládní síly s cílem získat nad tímto regionem před volbami plánovanými na příští rok kontrolu. Ozbrojené milice etnických Číňanů, kteří Koukan převážně obývají a kontrolují obchod s narkotiky, se ale odmítly vzdát své omezené autonomie.

„Větší boje už skončily, většina bojovníků z Koukanu odešla do Číny,“ potvrdil Aun Din z Kampaně pro Barmu. Barmsko-čínskou hranici podle něj v sobotu večer překročilo kolem 700 rebelů. Není ale zatím jasné, zda je mezi nimi i vůdce milicí Pcheng Ťia-šeng.

Ten v sobotu prohlásil, že jeho muži zabili přes 30 vládních vojáků a více než 50 jich zajali. Tento údaj ale nebylo možné nezávisle ověřit. Boje v severní Barmě si tak prokazatelně vyžádaly život jednoho člověka a několik desítek zraněných.

Násilí v Barmě
Zdroj: ČT24