Odmítněte Lisabon, vyzývají irští odboráři

Dublin – Irský odborový svaz Unite dnes vyzval Iry, aby v nadcházejícím referendu opět zamítli Lisabonskou smlouvu o reformě Evropské unie. Smlouva podle svazu může přinést pracujícím nižší výdělky, nezaměstnanost a špatné zacházení. Unite se označuje za největší odborový svaz v Británii a druhý největší v Irsku. Má kolem 60 tisíc členů.

Irové loni v referendu zamítli Lisabonskou smlouvu, která má reformovat instituce a chod rozšířené EU, ale 2. října budou hlasovat znovu. Irská vláda vyjednala v uplynulých měsících pro svou zemi záruky, které by měly nyní zajistit její schválení. Nové záruky pro práva zaměstnanců jsou ale podle odborů nedostatečné. „Irští pracující jsou jediní v Evropě, jejichž právo na spravedlivou odměnu a bezpečnou zaměstnanost považuje jejich vláda za překážku k ekonomickému oživení,“ řekl tajemník Unite v Irsku Jimmy Kelly.

Podle dosavadních průzkumů by se mělo pro smlouvu vyslovit asi 54 procent Irů. Před loňským prvním referendem tomu ale bylo podobně, ale Irové nakonec smlouvu odmítli.

Kampaň za „ne“ Lisabonské smlouvě vedou nyní v Irsku socialisté a nacionalisté. Snahu pravicové vlády prosadit „ano“ naopak podporují mnohé podniky, které se jako například Intel či Ryanair obávají o osud irského hospodářství v případě nového zamítnutí smlouvy.