USA potřebují v Afghánistánu novou strategii

Kábul - Americkou strategii v Afghánistánu je potřeba změnit, protože ta současná příliš nefunguje. Uvádí to ve zprávě šéf amerických jednotek a vojáků NATO v Afghánistánu Stanley McChrystal. Americké jednotky přirovnal k býkovi, který útočí proti Talibanu, ale s každým zásahem slábne. Počet vojáků by se měl zvýšit, aby dokázali ochránit civilní obyvatelstvo. Podle amerického generála je situace v zemi vážná, ale za použití nové strategie mohou západní a afghánští spojenci dosáhnout v boji s radikálními islamisty úspěchu.

McChrystal pracoval na nové zprávě od června, kdy ho prezident Barack Obama jmenoval do funkce. Svou zprávu už odeslal do ústředí armády USA i ústředí Severoatlantické aliance v Bruselu. V Afghánistánu nyní působí přes 100 tisíc zahraničních vojáků včetně 63 tisíc Američanů.

Na McChrystalovo hodnocení se dlouho čekalo. Žádá se od něj obrat situace ve stále nebezpečném Afghánistánu. „Situace v Afghánistánu je vážná, ale úspěch je dosažitelný. Je nutné obměnit strategii postupu, posílit odhodlání a zvýšit společné úsilí,“ uvedl generál. Zvýšení počtu vojáků zatím nechce, mezi řádky ale prosvítá, že by posily uvítal. Obyčejní Afghánci podle něj procházejí krizí důvěry ve spojence – jejich životní podmínky ani bezpečnostní situace se nelepší. Práce je málo, povstalci ovládají velké části venkova.

USA potřebují novou strategii pro Afghánistán (zdroj: ČT24)

Sečtena téměř polovina hlasů, Karzáí vede s téměř 46 procenty

Generálova zpráva přichází v době, kdy se dosud sčítají hlasy odevzdané v prezidentských a místních volbách, které byly pro Afghánistán důležitým mezníkem. Na úřadech leží stovky stížností na volební podvody. Po sečtení hlasů z necelé poloviny volebních místností vede současný prezident Hamíd Karzáí se 45,8 procenta hlasů, který se tak blíží zvolení již v prvním kole. Jeho největší soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, získal zatím 33,2 procenta hlasů. Konečné výsledky se očekávají ve druhé polovině září.

Taliban trestal voliče, kteří přišli odevzdat hlas

Hlasování poznamenala nízká volební účast, podezření z volebních machinací, výhrůžky Talibanu a útoky ozbrojenců na volební místnosti a voliče. To dokládá i případ 40letého farmáře Lala Mohammada. Jako mnoho dalších Afghánců se nechal přesvědčit k účasti ve volbách. Cestou k urně ho ale přepadli talibové a zohavili ho za to, že u něj našli volební lístek. „Strašně lituji toho, že jsem si vyzvedl volební průkaz a šel volit. Co mi ty volby daly?“ říká s lítostí Mohammad.