Poláci jsou zklamaní, USA poslaly do Gdaňsku jen generála

Varšava – Poláci jsou rozpačití, na úterní vzpomínkový akt 70. výročí zahájení druhé světové války, který se má zítra uskutečnit v Gdaňsku, neposlali Američané ani ministryni zahraničí, ani viceprezidenta. Spojené státy bude zastupovat šéf Národní bezpečnostní rady USA generál James Jones. Poláci ale zřejmě na akci, které se zúčastní předáci většiny evropských zemí, čekali někoho významnějšího. Oficiální hlasy sice osobu Jamese Jonese ocenily. „Je dobře, že přijede generál Jones. Je známou a oceňovanou osobností,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza šéf prezidentské kanceláře Wladyslaw Stasiak. I tak ale zaznívá v kuloárech názor, že Spojené státy měly na tak významnou akci poslat nejméně ministryni zahraničí Hillary Clintonovou nebo viceprezidenta Josepha Bidena.

Dokonce prý i polský premiér Donald Tusk údajně počítal s tím, že prezident Barack Obama pošle do Gdaňsku své nejbližší spolupracovníky. Tak se ale nestalo. A tak vedle premiérů a předáků evropských zemí stane Američan, který je jako jeden z nejvyšších pracovníků Bílého domu odpovědný za obrannou politiku Spojených států.

Polsko budou zítra v Gdaňsku reprezentovat jak premiér Donald Tusk, tak prezident Lech Kaczyński. Zřejmě se tak předejde dalšímu dějství jejich vzájemného sporu, ve kterém se přou, kdo z nich má vlastně Polsko zastupovat na mezinárodních akcích.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Westerplatte - polský symbol odporu a vzdoru

Akce se kromě toho zúčastní i bývalý vůdce polského protikomunistického odborového hnutí Solidarita a pozdější prezident Lech Walesa a nynější předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Česko bude zastupovat předseda vlády Jan Fischer. Z dalších evropských šéfů vlád do Gdaňsku vedle německé kancléřky Angely Merkelové a ruského premiéra Vladimira Putina zavítají premiéři Švédska, Itálie, Francie, Nizozemska, Litvy, Lotyšska, Estonska, Finska a dalších zemí.

Slavnostní vzpomínkový akt bude zahájen u válečného památníku na poloostrově Westerplatte, který v meziválečném období sloužil jako polská vojenská základna a její posádka se na počátku září 1939 vydržela celý týden bránit německému útoku. Pro Poláky je dodnes symbolem hrdinného odboje proti nacistické agresi.