Abcházie potopí všechny gruzínské lodě ve svých výsostných vodách

Moskva - Abcházie nařídila svému námořnictvu, aby zničilo gruzínské lodě narušující její výsostné vody. Důvodem je údajné pirátství Gruzie, vysvětlil dnes prezident tohoto gruzínského separatistického území Sergej Bagapš. Koncem srpna zajistily gruzínské úřady loď plující pod panamskou vlajkou, která převážela ropu z Turecka do abcházské metropole Suchumi. Důvodem byl gruzínský zákon zakazující ekonomické aktivity na separatistických územích Abcházie a Jižní Osetie bez povolení Tbilisi.

Turecký kapitán zadržené lodi Mehmet Coskun Ozturk byl v pondělí odsouzen k 24 letům vězení za nelegální obchod a porušování gruzínského zákona o okupovaných územích. Abcházské úřady na tento případ ostře reagovaly a uvedly, že učiní opatření na ochranu dodávek nákladů v těch oblastech, které považují za své výsostné vody v Černém moři. V blokádě vidí Abcházie gruzínský pokus ekonomicky ji zdeptat.

„Nařídil jsem vojenským námořním silám, aby zničily gruzínské lodě narušující výsostné vody Abcházie. Toto opatření je zdůvodněno neustávajícími akty pirátství ze strany Gruzie,“ řekl Bagapš. Jednání gruzínských vojenských sil přirovnal k akcím somálských pirátů, kteří zajímají lodě u východní Afriky. Abcházské námořnictvo prohlásilo, že je připraveno rozkaz nejvyššího velitele ozbrojených sil vykonat.

Šéf gruzínských pobřežních hlídek Besik Šengelja uvedl, že abcházské hrozby neodradí Gruzii od toho, aby zabavovala další lodě porušující zákon. Zdůraznil, že se gruzínské lodě pohybují jen v gruzínských výsostných vodách a nevplouvají do zón, na něž si činí nároky Abcházie, aby se vyhnuly incidentům. „Jde o plané hrozby, nemyslím, že by byly uskutečněny,“ zdůraznil.