V Afghánistánu kleslo pěstování máku o pětinu

Kábul - Pěstování máku pro výrobu opia a heroinu kleslo za poslední rok v Afghánistánu o 22 procent. Celkový objem drogové produkce v zemi, která se na celosvětové výrobě heroinu podílí z 90 procent, klesl o desetinu. Ve své aktuální zprávě to uvádí Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC). Na pozitivním trendu se vedle kampaně afghánské vlády a mezinárodních jednotek zřejmě výrazně podepsala klesající cena opia, které je nyní na svém desetiletém minimu. Stále však zatím není možné říci, zda jde o setrvalou tendenci poklesu.

Do ilegálního obchodu s narkotiky je ve srovnání s loňským rokem zapojeno o 800 tisíc Afghánců méně, uvádí se dále ve zprávě OSN. V roce 2007 byla produkce opia v Afghánistánu rekordní, od té doby však pěstování máku pokleslo. Letos k němu bylo využito 123 tisíc hektarů půdy, zatímco loni to bylo 157 tisíc hektarů.

Narkomani ve světě spotřebovali 5000 tun opia, ale Afghánistán ho vyprodukoval 6900 tun. Přebytek vedl ke snížení cen, jaké nenastalo od 90. let. Zásoby a nadměrné dodávky způsobily, že pro farmáře přestalo být pěstování opia atraktivní. „Pěstovat mák už se nám nevyplatí. Jsme připraveni pěstovat pšenici, pokud nám vláda dodá osev,“ říká pěstitel Hadži Mohammad Nabi.

V Afghánistánu kleslo pěstování máku o pětinu (zdroj: ČT24)

Největší pokles v produkci opia zaznamenaly tradiční bašty povstalců na jihu země. „Pěstování makovic v provincii Hílmand dosahovalo obrovských rozměrů, předčilo dokonce i pěstování koky v Kolumbii nebo hašiše a konopí v Maroku. Letos je ale Hílmand v čele opačného trendu. Rozloha obdělávaných polí tam klesla o celých 30 procent,“ říká Antonio Mario Costa z Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu.

Ještě loni opium vytvářelo sedm procent hrubého národního produktu Afghánistánu, nyní jsou to jen čtyři procenta. V roce 2002, rok po svržení Talibanu, to bylo rekordních 27 procent. Ilegální obchod s drogami totiž slouží k financování povstalců, podporuje mimo jiné rostoucí korupci i zločinnost.

V záplavě zdánlivě dobrých zpráv však poněkud zaniká fakt, že nikdo neví, kde zásoby již vyrobené drogy jsou. Pokud si je výrobci dobře uschovali, budou moci povstalci své aktivity financovat ještě řadu let.