Velké zemětřesení v Indonésii si vyžádalo desítky mrtvých

Jakarta – Nejméně 32 lidí zahynulo a zhruba 5000 dalších muselo být evakuováno z oblasti hustě osídleného indonéského ostrova Jáva, kterou dnes zasáhlo silné zemětřesení. Epicentrum o síle sedmi stupňů Richterovy škály bylo lokalizováno téměř sto kilometrů jižně od břehů Jávy a 60 kilometrů hluboko, otřesy ale byly cítit i v hlavním městě Jakartě. Zřítily se desítky domů, původní varování před tsunami ale bylo odvoláno. V Jakartě byly zraněny nejméně tři desítky osob.

Ve vesnicích, které byly nejblíže k ohnisku, srovnaly otřesy mnoho domků se zemí, oznámilo indonéské ministerstvo zdravotnictví, jež do nejhůře zasažené oblasti vyslalo lékařské týmy.

Zemětřesení bylo citelné i ve druhém největším indonéském městě Surabayi asi 500 kilometrů severovýchodně od ohniska, a na turisty hojně navštěvovaném ostrově Bali asi 700 kilometrů východně. Ve vesnici Tasikmalaya se zřítilo několik domů a poškozena byla i mešita. Další budovy poškodily otřesy ve městě Bandung.

Indonéské souostroví leží v pásmu vysoké seismické aktivity označovaném jako tichomořský ohňový prstenec a zažívá zhruba 7000 zemětřesení ročně. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život téměř čtvrt milionu lidí, z toho 170 tisíc právě v Indonésii.

Zemětřesení
Zdroj: ČTK/AP