Nová inzulínová pumpa je krokem k umělé slinivce

Praha - Odborníci udělali první krok k umělé slinivce. Čeští lékaři začínají diabetikům předepisovat zcela novou inzulínovou pumpu, která dokáže sama předvídat hladinu cukru v krvi. Díky tomu se mohou nemocní zcela vyhnout hypoglykémii, což je stav způsobený nedostatkem cukru v krvi.

Tomáš Pelc bojuje s cukrovkou už 21 let. Teď je prvním Čechem, který zkouší převratnou novinku - přístroj velikosti pageru, který mu dokáže nejen dodávat inzulín, ale také sám neustále měří hladinu cukru v krvi. „Všechno, co existovalo, bylo odpojené od sebe. Existovala pumpa, monitor, ale nikdy to nebylo tak, aby pumpa na naměřenou hodnotu reagovala,“ vysvětlila lékařka Radomíra Kožnarová.

Když pumpa zjistí, že má pacient cukru v krvi málo, dá o sobě vědět. „Na pumpě je napsáno, že hrozí nízká hladina cukru v krvi, a já vím, že se mám najíst,“ popsal Pelc. Pokud pacient nezareaguje, pumpa se zastaví. Cukru v krvi tudíž ještě víc neubude a nemocný se vyhne hypoglykémii. Nová pumpa je tak prvním krokem k umělé břišní slinivce. Lékaři by podle profesorky Terezie Pelikánové v budoucnosti chtěli, aby pumpa reagovala například na míru fyzické aktivity.

Moderní inzulínová pumpa je vhodná například pro lidi s nepravidelným životním rytmem, třeba kvůli zaměstnání. První dvě nové inzulínové pumpy dostali pacienti v pražském IKEMu a nemocnici v Plzni, do budoucna by je ale měli předepisovat lékaři ve všech diabetologických centrech.