Ochranka americké ambasády v Kábulu ponižovala nováčky

Kábul - Americké velvyslanectví v Afghánistánu řeší skandál kvůli obscénnímu chování zaměstnanců soukromé ochranky. Na veřejnost se totiž dostaly fotografie, které dokládají oplzlé chování ochranky a ponižování nováčků. Případ teď vyšetřuje americké ministerstvo zahraničí. Podle úřadu dohlížejícího na fungování amerických vládních úřadů to rozkládá morálku a ohrožuje bezpečnost velvyslanectví.

Soukromá společnost ArmorGroup zaměstnává 450 lidí, kteří střeží ambasádu Spojených států v Kábulu. A tito zaměstnanci soukromé ochranky amerického velvyslanectví se chovali jako na hodně výstředním večírku. Sice to bylo mimo službu, i tak ale americké úřady musí tento skandál řešit. Fotky poslané ministryni zahraničí Hillary Clintonové ukazují polonahé muže při přijímacím rituálu nováčků. Ty údajně členové ochranky polévali alkoholem a další rekruti ho museli z jejich nahých zad pít. 

„Jsme velmi znepokojeni nechutnými fotografiemi z událostí, které se odehrály v půlce srpna,“ okomentovalo to ústy mluvčího Iana Kellyho americké ministerstvo zahraničí. 

Odpovědnost nese velení, tvrdí organizace pro dohled na vládní úřady

Chování pracovníků agentury se okamžitě stalo terčem kritiky. Podle organizace dohlížející na americké vládní úřady to ohrožuje bezpečnost velvyslanectví. „Když jsou tito muži ve službě a chrání velvyslanectví, nemají žádný respekt a důvěru ve své vedení. Velící struktura se naprosto rozpadá,“ kritizovala chování Danielle Brianová z organizace The Project on Government Oversight. „Týká se to i nadřízených pracovníků. Nejen těch, kteří jsou na fotkách. Nadřízení jsou ti, kdo nesou zodpovědnost za toto deviantní chování, do kterého jsou zatahováni nováčci,“ dodala. 

Agentura se potýkala i s dalšími problémy. Firma najala příliš málo lidí, které přitom pořádně nezacvičila ani nevyzbrojila. Dvě třetiny strážců navíc nemluvily pořádně anglicky. Ministerstvo společnost za její práci dokonce několikrát kritizovalo. Americké ministerstvo zahraničí ale věří, že je jeho zastupitelský úřad v Kábulu i tak dobře chráněný. I přesto ovšem úřad trvá na vyšetřování případu a nevylučuje ani možnost ukončení smlouvy se soukromou ochrankou. Společnost ArmourGroup má kontrakt na 5letou ochranu kábulského velvyslanectví za 189 milionů dolarů.