V Sin-ťiangu propukly kvůli útokům injekčními stříkačkami nepokoje

Urumči – V Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny vypukly další nepokoje mezi etnickými Číňany a místními Ujgury. Došlo k nim kvůli útokům injekčními stříkačkami. Policie v souvislosti s nimi zatkla 15 lidí. Čínské televizní stanice uvedly, že injekčními stříkačkami bylo od 20. srpna pobodáno 476 lidí.

Podle lékaře z regionální metropole Urumči by pobodaných mohlo být až tisíc, ale tento údaj zatím není možné potvrdit. Tisková agentura Nová Čína uvedla, že při útocích nebyl nikdo případným obsahem injekčních stříkaček nakažen či otráven.

Naprostou většinu pobodaných tvoří etničtí Chanové, tedy Číňané - přes 430. Dalších 12 napadených jsou Ujgurové, téměř dvě desítky příslušníci etnika Chuej, kteří stejně jako Ujguři vyznávají islám. Zbytek tvoří členové jiných etnických menšin.

Situace v Urumči je napjatá a čínští Chanové z útoků stříkačkami viní Ujgury. Stejně jako ve středu i dnes stovky Chanů vyšly do ulic, aby proti útokům protestovaly a žádaly úřady o tvrdý zásah. Mezi manifestanty bylo i mnoho Ujgurů. Ve městě byly rozmístěny posílené policejní hlídky a obyvatelstvo bylo vyzváno, aby neopouštělo domovy.

Červencové nepokoje v Sin-ťiangu

Při nepokojích se střetli původní obyvatelé Sin-ťiangu, muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chanové, v Číně většinové etnikum, kteří v posledních letech do regionu za aktivní podpory čínských úřadů masově migrují. Násilí se rozpoutalo poté, co čínská policie zastavila původně poklidnou demonstraci ujgurské mládeže, která protestovala proti zabití dvou Ujgurů při etnické potyčce v jedné továrně v jižní Číně. Řada Ujgurů se domnívala, že v továrně byly usmrceny desítky až stovky ujgurských dělníků. Demonstrující mládež po zásahu policie začala v Urumči rozbíjet okna, pálit auta a napadat Chany. Ti se o dva dny později vydali do ulic k odvetným akcím. Většina mrtvých jsou údajně Chanové.

Mezi policií a demonstranty došlo k menším strkanicím. Podle jednoho demonstranta policie několik lidí v davu zbila. Demonstranti mimo jiné požadují, aby místní funkcionáři rezignovali, včetně šéfa komunistů v Sin-ťiangu Wang Le-čchuana, který je spojencem prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Podle ředitelky jednoho lékařského střediska je „na každé křižovatce 10 000-20 000 lidí a množství policistů. Přes sto policistů na každých 400-500 metrů,“ prohlásila tato etnická Chanka pod rouškou anonymity.