Karzáí se blíží zvolení v prvním kole

Kábul – Současný afghánský prezident Hamíd Karzáí by mohl obhájit mandát již v prvním kole prezidentských voleb. Po sečtení volebních lístků ze 60 procent volebních místností má podporu 47,3 procenta hlasujících, jeho největší soupeř Abdulláh Abdulláh získal zatím 32,6 procenta hlasů. Pozorovatelé ale hlásí už kolem tří tisíc případů volebních podvodů. Jedna z posledních stížností hovoří o 24 tisících hlasech, které po uzavření volebních místností údajně byly nezákonně přičteny v Karzáího prospěch.

Z několika podvodů Karzáího obviňuje i sám Abdulláh, podle něhož se například vyskytly případy, kdy jedna osoba vkládala do urny více hlasů, a došlo prý i k zastrašování voličů. Dosavadní prezident to ale popírá. Britská vláda si už vysloužila kritiku deníku The Times, protože navzdory zprávám o manipulaci voleb stále zastává stanovisko, že dokud nebude prokázán opak, považuje volby za legitimní.

Počítání hlasů v Afghánistánu je velmi komplikované, do poslední chvíle se nikdy neví, jaké číslo se na tiskových konferencích afghánské volební komise objeví, vysvětlil redaktor ČT Petr Zavadil. Není vyloučeno, že právě kvůli hlášeným volebním podvodům se bude na nátlak mezinárodního společenství konat druhé kolo. Nelze vyloučit ani vytvoření vlády národní jednoty, v níž by byli zastoupeni oba nejsilnější kandidáti. Čím déle totiž budou spory kolem vítěze voleb trvat, tím méně se bude případný vítěz jevit jako legitimní. Stav nejistoty nejvíce prospívá Talibanu, který i po volbách pokračuje v ozbrojených útocích.

Petr Zavadil k afghánským volbám (zdroj: ČT24)