Nepokoje v Urumči si za poslední týden vyžádaly pět mrtvých

Urumči - V hlavním městě čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang dnes vypukly nové nepokoje. Tisíce etnických Číňanů vyšly do ulic, aby žádaly lepší bezpečnostní opatření po vlně útoků injekčními stříkačkami, jimiž bylo od srpna pobodáno několik set lidí. Policie použila k rozehnání demonstrantů slzný plyn. Podle čínských úřadů zahynulo tento týden v Urumči během nepokojů pět lidí, o příčinách úmrtí se ale místní úřady nezmiňují, poznamenal pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Dalších 15 lidí muselo být se zraněními hospitalizováno.

Čínská vláda dnes v reakci na situaci v Urumči zakázala v tomto městě „nepovolené pochody, demonstrace a hromadné protesty“. Zakázané jsou také zbraně, nože a výbušniny. Čínský ministr veřejné bezpečnosti Meng Ťien-ču z útoků injekčními stříkačkami obvinil muslimské „separatistické síly“. Útoky byly podle něho „promyšlené, organizované a uskutečnili je zločinci na podnět etnických separatistů jako pokračování násilností z 5. července“.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Protesty Chanů v ulicích Urumči pokračují už druhý den. Demonstranti tvrdí, že úřady nepostupují dostatečně rychle k potrestání Ujgurů, kteří iniciovali krvavé nepokoje, jež v oblasti vypukly začátkem června. Chanové si také stěžují, že právě oni jsou terčem záhadných útoků injekčními stříkačkami.

Ze 476 lidí, kteří od 20. srpna vyhledali lékaře kvůli obavám z pobodání injekční stříkačkou, pouze u 89 lékaři skutečně vpichy našli. Naprostou většinu údajných pobodaných tvoří etničtí Chanové, tedy Číňané - přes 430. Dalších 12 napadených jsou Ujgurové a téměř dvě desítky tvoří příslušníci etnika Chuej, kteří stejně jako Ujguři vyznávají islám.

Než proti protestujícím zakročili slzným plynem, projížděli policisté ulicemi Urumči v hlídkových vozech a tlampači obyvatele vyzývali, aby zůstali doma a zachovali pořádek. Školy zůstaly uzavřené a trasy autobusů přes město zahradily zátarasy. „(Policisté) nemají právo takhle blokovat ulice. Ti Ujgurové na nás útočí stříkačkami,“ stěžoval si muž čínské národnosti, který se s dalšími obyvateli snažil prorazit policejní zátaras bránící v přístupu do ujgurské čtvrti. „Musíme se s tímhle problémem vypořádat,“ dodal. Někteří z protestujících se pustili přímo do policistů a požadovali od nich „víc práv pro Chany“. Na příslušníky bezpečnostních sil z davu přiletělo několik lahví.