OSN uspořádá v Afghánistánu summit

New York - Organizace spojených národů by chtěla uspořádat příští rok na jaře v Afghánistánu summit, který by se zabýval politickými a ekonomickými záležitostmi válkou a vnitřními rozpory zmítané země. S odvoláním na představitele světového organizace to oznámila agentura Reuters. Zatím však ještě není vytvořen seznam pozvaných účastníků a je nutné dojednat další podrobnosti. Bezpečnostní situace v Afghánistánu se za poslední měsíce výrazně zhoršila, americká armáda a jednotky NATO se potýkají s mnohými problémy, především se zvyšující se aktivitou bojovníků Talibanu.

„Summit byl navržen jako způsob soustředit pohromadě příští afghánskou vládu a její mezinárodní partnery, aby jednali o společné agendě pro několik příštích let,“ řekl Ari Gaitanis, mluvčí oddělení OSN pro mírové operace.

V Afghánistánu se v srpnu konaly prezidentské volby. Jejich částečné výsledky naznačují, že současný prezident Hamíd Karzáí by mohl svůj mandát obhájit již v prvním kole voleb. Jeho největší soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, zatím ztrácí, ale už volby zpochybnil jako zmanipulované.

O Afghánistánu se na mezinárodních konferencích už jednalo několikrát. V únoru 2006 se na 50 zemí v Londýně dohodlo, že se pokusí zlepšit bezpečnost v zemi, že budou stimulovat ekonomický rozvoj a bojovat za snížení produkce drog. Konference v Paříži v červnu 2008 zase slíbila asi 20 miliard dolarů na financování národní rozvojové strategie.