U Filipín se potopil trajekt, devět mrtvých, dva nezvěstní

Manila - Záchranáři už nalezli téměř všechny pohřešované pasažéry z trajektu, který se v neděli potopil u jižní části Filipín. Filipínská pobřežní stráž dnes podle CNN oznámila, že pátrají už jen po dvou lidech, většinu z nich se ale podařilo včas evakuovat. Nehodu, jejíž příčiny jsou nadále neznámé, nepřežilo devět lidí. Ještě dnes ráno úřady pohřešovaly okolo 30 pasažérů.Loď vezoucí přes 960 cestujících a členů posádky plula z jihu Filipín do přístavu Iloilo. Zhruba v polovině cesty se začala naklánět.

Příčina potíží, do kterých se dostala loď Superferry 9, zatím není jasná. Na její palubě bylo podle vyjádření vlastníka, společnosti Aboitiz Transport System, 847 cestujících a 117 členů posádky, z nichž se podle filipínského ministra obrany Gilberta Teodora podařilo evakuovat „asi 880 cestujících“. Podle AP byli někteří z nich evakuováni, ale v nastalém zmatku je nikdo nezaznamenal na seznam přeživších, další se nejspíše zachránili díky plovacím vestám.

Předtím už informovali členové filipínské pobřežní hlídky, že někteří cestující v panice naskákali do moře. Dva lidé údajně zahynuli, když je ostatní hrnoucí se do záchranných člunů pošlapali. Podle jiného zdroje se všichni mrtví utopili.

Potopení trajektu Superferry 9 (zdroj: ČT24)

Na pomoc rychle dorazila armáda

Loď vyplula v sobotu z přístavu General Santos na ostrově Mindanao a měla dorazit ještě v sobotu do města Iloilo v centrální části Filipín. Uprostřed plavby v oblasti poloostrova Zamboanga se ale začala naklánět. Tehdy vyslala nouzový signál, po kterém jí na pomoc přispěchala záchranná plavidla i lodě a vrtulníky filipínské armády.

Všem cestujícím bylo nařízeno obléknout si záchranné vesty a nastoupit do záchranných člunů. „Mnozí se ale báli to udělat,“ řekl agentuře AP Jess Supan, viceprezident společnosti Aboitiz Transport System. Počasí v okolí poloostrova Zamboanga je dobré.

Ve Filipínách častá nehoda

Filipíny mají smutnou bilanci námořních neštěstí, jejichž příčinou jsou tropické bouře, špatný stav plavidel či nedodržování bezpečnostních opatření včetně překračování povoleného počtu cestujících. Trajekt však přetížený nebyl - jeho kapacita byla 1120 cestujících.