Romská rodina z Teplic získala ve Francii občanství

Calais - Romská rodina Erosových dostala občanství ve Francii. Z Novosedlic na Teplicku odešli při první vlně romské emigrace v roce 1997, chtěli do Kanady nebo Velké Británie. Nakonec ale dva měsíce strávili na zemi v přístavním terminálu v Calais. Nabídku odjet zpátky do Česka autobusem tehdy přijalo 17 lidí, což byly asi 3 rodiny. Erosovi neodjeli, vytrvali a jako jediní po dalších dvou letech dostali od francouzských úřadů politický azyl. Nyní se již cítí jako Francouzi, hlava rodiny Oskar Eros si chce v Calais otevřít restauraci.

Rodina Erosových odcházela před dvanácti lety z Čech se dvěma dětmi, pár kufry a spacáky. Dnes mají o jedno dítě víc, rodinný domek, práci a žijí jako normální Francouzi. Francie jim před deseti lety poskytla azyl, nyní získali její občanství.

„Francouzi totiž nejsou lidé, kteří odsuzují ostatní na první pohled. Dávají vám najevo, že jste pro ně rovnocenný partner,“ vysvětluje Oskar Eros. Vystřídal několik zaměstnání, byl školníkem, bezpečnostním agentem a teď pracuje na recepci hotelu. Jeho manželka Jarmila pečovala o staré lidi a dnes dělá pokojskou. Dvě starší dcery chtějí po gymnáziu na univerzitu. Na dětství v Čechách nerady vzpomínají. „Když jsem byla malá, tak si pamatuju, že mi lili jogurt do vlasů nebo mi nadávali do černý cikánky,“ vzpomíná dcera Kateřina.

Do Čech se za těch dvanáct let nepodívali ani na den. Dětem se nestýskalo, rodiče se báli odjet, aby je Francie nezatratila. A pořád ještě cítí hořkost z toho, co je tam potkávalo.

„Ten, který chce něco dokázat, ať opustí Českou republiku,“ uzavírá Oskar Eros. Jeho snem je otevřít si v Calais českou restauraci, kde bude podávat vepřo-knedlo-zelo. 

Bratranec Ota Eros

„On toužil pro ty děti udělat lepší budoucnost. Tak to vydržel, obětoval se. Nejenom on, ale i jeho paní.“

  • Oskar Eros autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1095/109498.jpg
  • Rodina Erosových na pláži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1095/109403.jpg
  • Ota Eros autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1095/109496.jpg