Brown obrátil. Chce odškodnění obětí útoků IRA od Libye

Londýn - Britský premiér Gordon Brown obrátil o 180 stupňů, když prohlásil, že podpoří snahy pozůstalých po stovce obětí severoirské organizace IRA získat kompenzace od Libye. Tamější vláda irské teroristy zásobovala výbušninami. Syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí jakékoli odškodnění však odmítá, jeho země se bude prý soudně bránit. Až do včerejška Brown tvrdil, že není vhodné, aby se vláda v této věci angažovala. Prioritou podle něj bylo zajistit, aby se Tripolis vzdal jaderných zbraní a přestal podporovat terorismus.

Vláda byla v minulosti kritizována za mírný postoj k Libyi oběťmi útoků organizace IRA. Brown ale nyní prohlásil, že vláda přinutí Libyi, aby se vzdala svých jaderných zbraní a zanechala teroru. Podle premiéra jde o vládní prioritu. Slíbil, že bude ustanoven tým expertů, který se bude snažit najít cestu ke kompenzacím pro rodiny obětí.

Brownův krok ale kritizuje opozice a poukazuje na to, že premiérovo náhle obrácení názorů podrývá jeho autoritu. Navíc prý vypadá Británie slabá. Naopak právník obětí Jason McCue je současným postojem Browna nadšen. Kompenzace jsou nyní prý otázkou pouhých týdnů.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Premiérův intenzivní zájem

Premiér Brown prohlásil, že se „intenzivně zajímá na dopad všech krutostí IRA na oběti a jejich rodiny.“ Podle něj ale měly větší šanci na odškodnění samy rodiny, protože Libyjci „odmítli přistoupit na jakoukoli dohodu nebo mezivládní jednání o této záležitosti.“ Právě z toho důvodu věřila vláda, že většího úspěchu dosáhne, když bude podporovat rodiny obětí a jejich právníky, než aby se sama pouštěla do jednání.

Prioritou britských vlád bylo doposud, aby Libye přestala podporovat terorismus a vzdala se jaderných zbraní. „Když jsme se přesvědčili, že k tomu došlo, náš postoj se změnil. A jsou to právě tyto zájmy, nikoli obchod nebo ropa, které jsou dominantní ve vztahu Británie a Libye.“

Kaddáfího syn: Budeme se bránit

Syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí dnes řekl, že se Libye bude proti britským požadavkům bránit. V rozhovoru pro britskou televizi Sky News řekl, že tato otázka se vyřeší před soudy.

„Každý může zaklepat na naše dveře. Jdete před soud. Ony (rodiny obětí) mají svoje advokáty, my máme zase svoje,“ citovala agentura AFP slova muže, který často vystupuje na mezinárodní scéně v ožehavých otázkách týkajících se jeho země.

O odškodné žádají Libyi přímí postižení nebo rodiny lidí, kteří zahynuli v 80. a 90. letech při atentátech spáchaných Severoirskou republikánskou armádou (IRA). Ta touto cestou usilovala o ukončení britské vlády v Severním Irsku (Ulsteru). Žadatelé mají za to, že zbraně a výbušniny použité k atentátům, včetně československého Semtexu, dodala této teroristické organizaci Libye.