Merkelová lituje civilních obětí v Afghánistánu

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v mimořádném vládním prohlášení vyjádřila hlubokou lítost nad nevinnými oběťmi pátečního útoku NATO v severním Afghánistánu. Před poslanci Spolkového sněmu promluvila na žádost opozice kvůli nejasným okolnostem náletu, při němž možná zemřely desítky civilistů a který nařídil velitel německé jednotky v provincii Kunduz. Kancléřka znovu prohlásila, že si stejně jako kritizovaný ministr obrany a její stranický kolega Franz Josef Jung přeje obsáhlé vyšetření pátečního útoku a jeho okolností.

Otázka dalšího postupu v Afghánistánu se stává součástí kampaně před volbami do Spolkového sněmu, které se uskuteční už 27. září. „Kanaďané už omezili mandát svých jednotek do roku 2011. Také němečtí voliči očekávají co nejvíc průhlednosti. Nejde o to, zda se stáhnout, ale jak a kdy,“ napsal vlivný deník Süddeutsche Zeitung.

Před neuváženými kroky dnes varoval německý ministr zahraničí a kandidát sociálních demokratů na kancléře Frank-Walter Steinmeier, podle něhož v otázkách nasazení vojáků v zahraničních misích neexistují jednoduché odpovědi. V pátek Steinmeier prohlásil, že Německo nesmí zemi ztrápenou 30 lety válek „jednoduše nechat ve štychu“.

Vstup Hany Scharffové z Berlína (zdroj: ČT24)

NATO poprvé připustilo civilní oběti

Velení koaličních sil NATO v Afghánistánu dnes poprvé připustilo, že při pátečním náletu na dvě cisterny ukradené extremistickým hnutím Taliban zahynuli i civilisté. Podle dosavadních výsledků vyšetřování přišlo při jejich výbuchu o život několik desítek lidí, možná až 120. Kolik z nich ale bylo civilistů, zpráva NATO neupřesňuje.

Terčem pátečního útoku byly cisterny, které unesli ozbrojenci z extremistického hnutí Taliban a uvízli s nimi v řece Kunduz. Při upouštění obsahu se k cisternám seběhli místní lidé, aby si palivo načerpali. Vojáci prý o přítomnosti civilistů nevěděli. Jung přesto trvá na správnosti útoku. Německé velitelství se podle něj obávalo, že Taliban chce s pomocí ukradeného paliva vyrobit bombu.