V Pardubicích léčí poškozené vazy moderní metodou

Pardubice - Poškozené vazy v zápěstí je zranění, které se nelehko odhaluje a obtížně léčí. Lékaři pardubické nemocnice nyní začali používat novou moderní metodu, jak je napravit. Pomohla už stovkám pacientů, často mladým lidem po úrazu. Běžné rentgenové snímky poraněné vazy mnohdy vůbec neodhalí. Na problém lékaři přijdou až s pomocí artroskopie. Na operačním sále lékaři s pomocí vlastní metody nyní dokážou pacientovi poškozené vazy nahradit šlachou v oblasti zápěstí.

„Poškozené vazy v zápěstí mají nevýhodu, že pokud se rychle po úrazu nespraví, resorbují, úplně zmizí,“ uvedl specialista na chirurgii ruky Jaroslav Pilný z Pardubické krajské nemocnice. Zákrok lékař zjednodušeně popsal. „Používáme určitou kotvičku, něco jako je hmoždinka v běžné praxi, kterou šlachu přitahujeme do oblasti kostí,“ vysvětlil Pilný.

Metody pro léčbu poraněných zápěstí nejsou podle lékařů natolik propracované jako například u nemocných kyčlí, kolen nebo ramenních kloubů. Mezi pacienty jsou často mladí lidé, kteří upadli na kolečkových bruslích.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Doktor Pilný se této problematice věnuje za pomoci zahraničních odborníků již více než 10 let,“ upozornila mluvčí nemocnice Alice Štrajtová Štefková. Doktor Pilný a jeho tým chce správnou diagnózu poraněných vazů a informace o možnosti následné léčby dostat více mezi praktické lékaře. S poraněným zápěstím ročně vyšetří kolem tří set pacientů.