Slovenský a maďarský premiér přijali prohlášení ke zlepšení vztahů

Szécsény (Maďarsko) - Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Gordon Bajnai dnes podepsali společné jedenáctibodové prohlášení, které má zlepšit vztahy obou zemí. Předsedové vlád se dohodli na vytvoření společné rady pro spolupráci či společné komise, která bude bojovat proti rostoucímu extremismu. Největší spory mezi Slováky a Maďary vyvolává jazykový zákon a také odepření vstupu maďarskému prezidentovi na území Slovenska.

Vztahy mezi Maďarskem a Slovenskem rozvířil slovenský jazykový zákon, který platí od 1. září. Maďary, kterých je na Slovensku asi deset procent, podle jejich mínění diskriminuje. Všechna veřejná oznámení musí být ve slovenštině a slovensky se také musí mluvit na všech úřadech. Výjimku tvoří místa, kde žije víc než pětina Maďarů. Slovensky musí mluvit i policisté a soudci.

Premiéři se shodli na tom, že dnešní jednání bylo úspěšné a že se budou pravidelně setkávat. Fico svého maďarského kolegu pozval na Slovensko. „Pokud to bude považovat za vhodné, může si pan předseda vlády i vybrat lokalitu, kde bychom se mohli setkat,“ řekl Fico a jako místo schůzky navrhnul Komárno. Zde se loni na podzim konala jejich zatím poslední společná schůzka, bylo to krátce po kontroverzním zásahu slovenské policie proti fotbalovým fanouškům v Dunajské Stredě.

Maďarsko si stěžovalo v Evropském parlamentu

Budapešť svoje krajany v jejich odporu proti zákonu podporuje, stěžovala si na něj i v Evropském parlamentu. Jeho předseda sice řekl, že s tím nic nemůže udělat, ale je aspoň ochoten zprostředkovat jednání. Slovenská vláda nepustila do země maďarského prezidenta a označila jeho návštěvu za vědomou provokaci. „Slovenské rozhodnutí je ve vztahu dvou spojenců bezprecedentním krokem, který se nedá vysvětlit. Budeme na to reagovat, ovšem ne tak hrubě jako slovenská vláda,“ řekl k incidentu maďarský prezident László Sólyom.

Maďaři zřejmě chtějí Ficovi připravit podobný pocit, když starosta jednoho maďarského města ho žádá, aby se mu vyhnul, protože je tam považován za nežádoucí osobu.

Slovensko si zase stěžuje na rostoucí maďarský extremismus. Vadí mu hlavně činnost polovojenské Maďarské gardy, kterou zakázal soud, a různé protislovenské incidenty. Například koncem srpna hodil kdosi lahve s hořlavinou na slovenské velvyslanectví v Budapešti a o den později se neznámý útočník pokusil v maďarském hlavním městě vytlačit ze silnice auto slovenského velvyslance.

Maďaři schůzku premiérů většinou podporují

Podle výzkumu agentury Median dnešní schůzku Bajnaie s Ficem podporuje 87 procent Maďarů a 83 procent jich doufá, že se Bratislava oficiálně omluví prezidentovi Sólyomovi za jeho nevpuštění na Slovensko. Velká část Maďarů si podle průzkumu také přeje, aby se na schůzce domluvila konkrétní spolupráce v boji proti radikálnímu nacionalismu; 71 procent také souhlasí s tvrzením, že slovenský jazykový zákon byl „namířen zejména proti slovenským Maďarům“, a většina též odmítá slovenské zdůvodnění, proč nebyl maďarský prezident 21. srpna vpuštěn na Slovensko.

Gordon Bajnai
Zdroj: ČT24/www.daylife.com