Hubbleův teleskop je po opravě zpět ve skvělé formě

Mys Canaveral (USA) - Hubbleův vesmírný teleskop poprvé od své květnové generální opravy poslal na Zemi snímky vzdálených galaxií. Americká NASA si tak potvrdila, že renovace dalekohledu v hodnotě miliardy dolarů byla úspěšná. Teleskop by měl na oběžné dráze fungovat dalších nejméně 5 let. Američtí astronomové jsou zatím z nových fotek nadšeni, teleskop je zpátky ve výtečné formě. „Snad ani nemůžeme být šťastnější. Všechno funguje skvěle, dokonce lépe, než jsme očekávali,“ uvedl Robert O'Connell, astronom z University of Virginia.

Klíčovou je na Hubbleově dalekohledu nově nainstalovaná širokoúhlá kamera tři. Vědci doufají, že jim pomůže poodhalit tajemství temné hmoty nebo se díky ní podívají hlouběji do vesmíru, než se dosud podařilo. Díky ní také mohou pátrat po prvních hvězdách, které v kosmu zazářily před víc než třinácti miliardami let.

Květnová oprava 19 let starého dalekohledu byla pátá a také poslední v pořadí. NASA určité části mise přirovnávala k chirurgické operaci mozku. Astronauté Hubbleův teleskop kromě jiného vybavili novým navigačním senzorem a vyměnili starou tepelnou izolaci. Teleskop by měl z oběžné dráhy mapovat vesmír nejméně do roku 2014.

Oprava Hubbleova teleskopu dopadla skvěle (zdroj: ČT24)