Designovaný libanonský premiér nesestavil vládu a rezignoval

Bejrút - Designovaný libanonský premiér Saad Harírí dnes odstoupil, protože se mu po deseti týdnech nepodařilo sestavit vládu. Jeho snahou bylo vytvořit vládu národní jednoty, která měla zahrnout i šíitský Hizballáh, opírající se o podporu Sýrie a Íránu. Harírího prozápadní spojenectví má od červnových parlamentních voleb v parlamentu většinu. Libanonskou vládu povede až do jmenování nového kabinetu odstupující premiér Fuád Siniura.

V pondělí syn někdejšího premiéra Rafíka Harírího prezidentovi předal seznam 30 navrhovaných ministrů, avšak Hizballáh okamžitě oznámil, že na takové složení vlády nepřistoupí. Měl v ní podle dohody deset členů, vítězná koalice patnáct. Pět ministrů mají být neutrální politici a vybral je prezident Michel Sulajmán. Hizballáh sice souhlasil s navrženými počty, ale blokuje dohodu nesouhlasem s konkrétními osobami.

„Oznamuji všem Libanoncům, že jsem prezidentovi sdělil, že se dál nebudu pokoušet sestavit vládu. Doufám, že je to v zájmu Libanonu,“ řekl Harírí po dnešním setkání se prezidentem. Sulajmán nyní obnoví konzultace s poslanci. Není vyloučeno, že se rozhodne sestavením vlády znovu pověřit Harírího.