Mitterrand se bál, že sjednocené Německo bude horší než Hitler

Londýn - Bývalý francouzský prezident François Mitterrand se velmi obával sjednocení Německa. Pár dní po pádu berlínské zdi před ním varoval na soukromé schůzce britskou premiérku Margaret Thatcherovou. Mitterrand se obával, že by sjednocení východního a západního Německa mohlo být pro celý svět dokonce větší hrozbou než režim Adolfa Hitlera. Informují o tom britské listy The Times, jež čerpaly z dobových dokumentů, které již zítra zveřejní britská vláda.

Zahraničněpolitický poradce Margaret Thatcherové Charles Powell vzpomíná v tajných dokumentech na 20. leden roku 1990, kdy v Elysejském paláci obědvala „železná lady“ s francouzským prezidentem Mitterrandem. Během soukromé schůzky vyjádřil prezident upřímné obavy z toho, že se východní a západní Německo znovu sjednotí.   

Varoval Thatcherovou, že by se mohlo vrátit zlé Německo, které by mohlo zabrat ještě větší prostor než kdysi Adolf Hitler. Evropa by se tak dostala tam, kde byla před první světovou válkou. Zdůrazňoval také, že Evropa ponese za sjednocení Německa následky. 

Thatcherová byla také proti

A zdá se, že Margaret Thatcherovou přesvědčil, ta se totiž ke sjednocení Německa stavěla podobně. Osobně ho nepodporovala. Britské ministerstvo zahraničí ovšem tyto plány považovalo za proveditelné už od počátku roku 1989.

Mezi dalšími dokumenty, které se Londýn chystá zpřístupnit, je dokonce i záznam, v němž bývalá premiérka vyjadřuje údiv nad prohlášením tehdejšího britského velvyslance v Bonnu, který vítal úvahy o znovusjednocení země. 

Tajné vládní britské dokumenty se dostanou na veřejnost po méně než 20 letech, v případě vládních dokumentů se přitom běžně čeká na zpřístupnění 30 let. V tomto případě ale listy tvrdí, že britské úřady chtějí demonstrovat tehdejší kladný postoj diplomatů ke sjednocení Německa. 

Znovusjednocení Německa

Německé znovusjednocení je proces připojení Německé demokratické republiky ke Spolkové republice Německo, který odstartoval pád berlínské zdi 9. listopadu 1989. Proces vyvrcholil 3. října 1990. Sjednocení znamenalo definitivní konec poválečného rozdělení Německa a znovuobnovení německé jednoty.