V Bruselu se shodli na výměně informací o prasečí chřipce

Brusel - Evropská unie se dnes v Bruselu dohodla se Světovou zdravotnickou organizací, zeměmi skupiny G7 a Mexikem na sdílení informací o šíření prasečí chřipky. Bruselská jednání nicméně nepřinesla žádný závazek společného postupu. Lékaři se obávají, že by se situace mohla zhoršit na podzim a v zimě v souvislosti se šířením běžné chřipky.

Žádná razantní opatření dnešní schůzka v Bruselu nepřinesla. Sešli se na ní zástupci zemí G7, zástupci Mexika a Světové zdravotnické organizace a také Evropské komise. Dohodli se na tom, že budou sdílet informace o prasečí chřipce. 

Státy chtějí spolupracovat také při výrobě vakcíny proti prasečí chřipce. Eurokomisařka pro zdraví Andrulla Vassiliuová dnes neupřesnila, kdy bude očkovací látka vlastně hotová. Podle ní se totiž nedá odhadnout, zdali to bude v řádu týdnů, nebo měsíců. Jako první by vakcínu proti chřipce měly dostat těhotné ženy, dlouhodobě nemocní a také lékaři a zdravotníci. Ještě ale ani neopustila laboratoře a němečtí experti už varují, že může sice ochránit před chřipkou, ale také zvýšit riziko rakoviny. A vedlejší účinky dokonce mohou být horší než samotná chřipka.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

WHO doporučuje včas zavřít školy

Podle Světové zdravotnické organizace se už prasečí chřipka projevila ve 177 zemích, 2800 lidí na ni zemřelo. Státy chtějí být připravené, až virus H1N1 opravdu zaútočí. Třeba ve Francii začal školní rok pro některé děti hned karanténou, úřady Francouzům radí omezit tradiční líbání na tvář nebo i jen obyčejné potřásání rukou. V Evropě novou chřipkou podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ochořelo zatím 50 500 osob a H1N1 připravil o život 133 lidí. Odborníci očekávají, že počty výrazně porostou, protože se blíží chřipková sezona.

Za jedno z hlavních míst, kde se infekce může začít rozšiřovat a odkud může vzniknout epidemie, považuje WHO právě školy. Z nich si děti nákazu přinesou domů a přenese se do celé komunity. „Hlavní přínos preventivního uzavření škol spočívá v tom, že se zpomalí šíření nemoci v dané oblasti a otupí se vrchol infekce,“ uvedla WHO.

WHO se nyní připravuje na druhou vlnu nákazy virem H1N1. Nejhorší scénář počítá s tím, že v průběhu letošního podzimu a zimy onemocní v Evropě asi třetina lidí. Pro velkou část z nich by se ale prasečí chřipka nemusela nijak výrazně lišit od té běžné.