Obama při výročí 9/11 řekl, že USA nepoleví v boji proti al-Káidě

Washington - Spojené státy si připomínají osmé výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Vzpomínkové akce se konaly v New Yorku, Washingtonu i Pensylvanii, kde se zřítilo čtvrté unesené letadlo. Při útocích přišly o život téměř 3 tisíce lidí. Americký prezident Barack Obama při pietní vzpomínce řekl, že USA nikdy nepoleví v pronásledování členů teroristické sítě al-Káida a jejích spojenců.

Pietní ceremoniály se vedle Washingtonu konaly i na místech tragických událostí v New Yorku a u pensylvánského města Shanksvillu. Obama při této příležitosti položil smuteční věnce v sídle ministerstva obrany, které bylo terčem jednoho z útoků. Poté se setkal s příbuznými obětí, které při útocích v Pentagonu zemřeli.

„Osm září přišlo a odešlo. Uplynulo skoro tři tisíce dnů, téměř jeden za každého (člověka), kterého nám vzaly (útoky),“ řekl Obama před asi 500 účastníky vzpomínkové akce na ministerstvu. Podle něj ale nemůže čas, který uběhl, „zmenšit bolest a ztrátu toho dne“ a „otupit význam onoho momentu“.

Před osmi lety zaútočili členové teroristické sítě al-Káida třemi unesenými letadly plnými cestujících na newyorské Světové obchodní středisko (WTC) a washingtonský Pentagon. Čtvrtý unesený stroj se po potyčce cestujících a posádky s teroristy zřítil na pole u Shanksvillu.

U místa, kde stály mrakodrapy WTC, se dnes koná už tradiční ceremoniál s předčítáním jmen všech obětí.

Cvičení pobřežní stráže vyděsilo Washington

Na řece Potomac v centru Washingtonu došlo dnes k incidentu, který vyděsil americkou veřejnost. Pobřežní stráž několikrát vystřelila na podezřelou loď. Posléze ale vyšlo najevo, že se jednalo o cvičení.

Situace vypadala zpočátku velmi dramaticky, několik minut poté, co Barack Obama pronesl smuteční řeč u Pentagonu, se snažila neznámá loď na řece Potomac dostat do zakázané zóny. Bylo vypáleno deset výstřelů, o incidentu ihned informovala média. Že šlo o cvičení, se ukázalo až po půlhodině. O cvičení vůbec nevěděla ochranka prezidenta Obamy ani agenti FBI, kteří na místě operovali. Nedaleké letiště Ronalda Reagana dokonce na dvacet minut zastavilo provoz.

Na Ground Zero - místě, kde před osmi lety stála newyorská „dvojčata“ - se horečnatě staví a památník pomalu dostává konkrétnější podobu. Kromě něj tu vyroste ještě muzeum a pět nových mrakodrapů. Památník by se měl otevřít v roce 2011 na 10. výročí útoků z 11. září. Muzeum věnované této události má být otevřeno o rok později. Už teď jeho tvůrci vyzývají veřejnost, aby na internetové stránky 911history.org přispěla svými vzpomínkami a svědectvím. Chtějí tak vytvořit interaktivní součást expozice.