Irácký „vrhač bot“ opustí v úterý vězení

Bagdád – Irácký novinář Muntadar Zajdí, který vloni hodil boty po americkém prezidentu Georgi Bushovi, bude v úterý propuštěn z vězení. Tříletý trest mu soud zmírnil na roční, protože šlo o první konflikt se zákonem. Další zkrácení, o tři měsíce, pak dostal za dobré chování. Rodina mu teď chystá slavnostní přivítání. Původně měl být Zajdí propuštěn už dnes, svému bratrovi ale telefonoval, že se na svobodu dostane až zítra, protože vězeňská správa nestihla včas připravit dokumentaci potřebnou k propuštění. Zajdího rodina hodlá před vojenskou základnou, kde je novinář zadržován, čekat do doby, než skutečně vyjde na svobodu. Vyzývá ostatní Iráčany, aby se k ní přidali.

V prosinci roku 2008 byl americký prezident Bush na své poslední návštěvě Iráku. Při nečekaném vyrušení z tiskové konference se svým hostitelem premiérem Núrím Málikím uhýbal před letícími polobotkami. Mrštil je po něm do té doby nepříliš známý novinář soukromé televize Al-Baghdadíja sídlící v Káhíře, Muntadar Zajdí. Házení doprovodil výkřiky: „To je polibek na rozloučenou od iráckého lidu, ty pse. To je za vdovy, sirotky a za ty, kteří byli v Iráku zabiti.“

Bushe při tiskové konferenci v Bagdádu ani jedna bota nezasáhla. Ze Zajdího se nicméně stala ikona pro řadu Arabů, kteří projevují silné výhrady vůči bývalému šéfovi Bílého domu. Postavili mu pomník, pronikl do internetových her a na trička. V Indii po jeho vzoru trénovali hody na nenáviděné politiky. Mnozí jeho čin pokládali za správné rozloučení s neoblíbeným americkým lídrem.

Irácký novinář Zajdí bude propuštěn na svobodu (zdroj: ČT24)

Pro Zajdího to ale bylo i osobní: V Bagdádu zažil druhou americkou válku. Pro televizi pracoval tři roky. Za tu dobu ho dvakrát unesli povstalci a vyslýchali američtí vojáci. Jak tvrdí jeho bratr, i ve vězení byl bit a utrpěl mnohá zranění. Mrštění polobotek na Bushe se mu ale nakonec vyplatí: Zaměstnavatel mu celou dobu posílal plat a koupil mu v Bagdádu dům. A Zajdí údajně nemá nouzi ani o nabídky k sňatku.