Pražské planetárium otevírá bránu do vesmíru - novou a digitální

Praha - Pražské planetárium ve Stromovce o víkendu představí veřejnosti nový unikátní digitální celooblohový systém - skutečnou bránu do vesmíru. Promítací aparatura, která stála 24,5 milionu korun, může na klenbu sálu Cosmorama promítat pohled na cokoliv ve vesmíru, a to nejen ze Země, ale z kteréhokoli místa vesmíru a navíc v různém čase. Díky této modernizaci teď planetárium v hlavním městě České republiky patří mezi nejlépe vybavená planetária v Evropě.

Systém umožňuje podle ředitele Hvězdárny a planetária Marcela Grüna sledovat situaci na obloze například tak, jak ji viděl císař Karel IV. Stejně tak je možné pozorovat jinou planetární soustavu, než je sluneční, a to jakoby pozorovatel byl třeba na některé z jejích planet. K dispozici má planetárium také let Apolla 11 k Měsíci a výstup prvních lidí na jeho povrch. Pozorovatel má dojem, jakoby se mise účastnil spolu s astronauty.

Systém Skyskan Definity je využitelný i v jiných oborech. Promítá totiž stejně dobře interiéry a exteriéry staveb, prostředí oceánů či přírodní útvary. Je to první takové zařízení v České republice a unikátní je i ve světovém měřítku. Grün však podotknul, že hlavní využití je to astronomické.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Radnice si od technické novinky slibuje zvýšení zájmu o planetárium

Pražské planetárium je podle Grüna jedno z největších na světě. Kopule sálu Cosmorama o průměru 23 metrů je největší projekční plochou v Česku. „Řídicí systém, který celou kopuli obsluhuje, se skládá s 12 počítačů, 8 přitom generuje obraz,“ řekl zástupce ředitele pro techniku Jan Šifner. Počítače přepočítávají polohy všech hvězd v reálném čase. Aby to bylo možné, je k dispozici 48 procesorových jader a 114 GB paměti na pevných discích.

Pražský magistrát na novou aparaturu přispěl devíti miliony korun. „Je to zásadní investice v rámci planetária,“ uvedl radní Milan Richter odpovědný za kulturu. Radnice proto očekává, že tento unikátní systém posílí zájem turistů i Pražanů o planetárium, dodal.

Poprvé na vlastní oči budou moci návštěvníci planetária novou podívanou spatřit v sobotu a v neděli 19. a 20. září. Nové programy, které se nyní připravují pro nový systém, budou k vidění hned následující víkend 26. a 27. září. Jsou to pořady Praha korunovaná hvězdami a Most mezi břehy času.

  • Marcel Grün autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1110/110944.jpg
  • Milan Richter autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69872.jpg