Norský premiér označil svoji koalici za vítěze parlamentních voleb

Oslo – Norský premiér Jens Stoltenberg dnes prohlásil svou dosavadní středo-levou vládní koalici vítězem pondělních parlamentních voleb. Po sečtení necelých 99 procent hlasů získává toto uskupení 86 mandátů, což znamená ve srovnání s minulými volbami o jeden míň. Pravicová opozice má podle předběžných výsledků 83 křesel. Konečné výsledky voleb mají být známy dnes.

„Je třeba opatrnosti, ale podle toho, jak se věci mají nyní, se zdá, že budeme moci ve vládnutí pokračovat,“ řekl Stoltenberg při setkání s politiky v parlamentu. V dosavadní vládě byla jeho Norská dělnická strana, Socialistická levicová strana a Strana středu.

Z opozičních politických uskupení získala nejvíc hlasů krajně pravicová Strana pokroku, která bude mít v parlamentu o 169 křeslech zřejmě čtyřicet zástupců. Její předsedkyně Siv Jensenová nepřímo uznala porážku pravice, když řekla, že je stejně jako premiér ještě opatrná, ale že se zdá, že zvítězila červeno-zelená koalice. Mottem kampaně bylo využití ropných zisků. V energetickém fondu bylo letos v červenci 410 miliard dolarů.

Zatímco Strana pokroku prosazovala větší využívání těchto peněz, vládní strany s tím z obav před přehřátím ekonomiky nesouhlasily. Podle současných pravidel smí stát utratit z fondu každoročně pouhá čtyři procenta finančních prostředků. Letos, v době celosvětové hospodářské krize, bude výjimečně utraceno přes sedm procent. Stoltenbergově vládě se právě s pomocí našetřených peněz z ropných zisků podařilo vyvést Norsko z hospodářské krize, takže norská ekonomika jako jedna z prvních opět hlásí růst.