Severní a Jižní Korea si vyměnily seznamy válkou rozdělených rodin

Soul - Severní a Jižní Korea připravují nové schůzky válkou rozdělených rodin. Obě země si vyměnily seznamy osob, kterých se to týká. Jde přibližně o 200 případů. Schůzky by se měly uskutečnit mezi 26. zářím a začátkem října. Podobná setkání začaly sousední státy Korejského poloostrova pořádat v roce 2000, ale komunistický severokorejský režim je předloni zastavil. Obě země jsou od roku 1953 dosud ve válečném stavu.

Zástupci obou korejských států vyhotovili seznamy kandidátů, kteří by se měli zúčastnit příštího setkání rozdělených rodin. Úřady budou nyní zjišťovat, zda lidé na seznamech stále žijí a budou moci na setkání přijít. 

Severní a Jižní Korea jsou od skončení války v roce 1953 fakticky pořád ve válečném stavu. Hranice mezi oběma zeměmi se považuje za nejstřeženější na celém světě. Koreje spolu totiž po válce dosud neuzavřely mírovou smlouvu, ale jen dohodu o příměří. Území obou států tak stále dělí demilitarizované pásmo. Po válce zůstaly rozděleny miliony rodin. 

Poprvé se mohli příbuzní setkat v roce 2000. Následovalo ještě několik dalších schůzek. Dosud mělo možnost setkat se se svými příbuznými asi 16 tisíc Korejců, dalších 3740 vidělo své blízké prostřednictvím video konferencí. Před dvěma lety ale KLDR tyto akce zastavila s tím, že Jižní Korea není ochotná jednat o poskytnutí humanitární pomoci během rozhovorů o jaderném programu.