Chávez by rád sestřeloval divná letadla

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez chce mít možnost sestřelovat podezřelá letadla. Rád by prosadil zákon, který to armádě umožní. Argumentuje tím, že podobná pravidla platí i v jiných státech a že je to v zájmu vlastní bezpečnosti. Chávez obviňuje Spojené státy, že plánují invazi do Kolumbie, která americké armádě poskytne několik svých vojenských základen. Společně tak chtějí bojovat proti pašerákům drog. I ostatním jihoamerickým zemím se zdá, že Spojené státy zasahují do dění v regionu až příliš.

Chávezův návrh přichází v době, kdy řada jihoamerických zemí zbrojí. Venezuela nakupuje tanky a rakety v Rusku, Brazílie plánuje vojenské nákupy z Francie, Ekvádor a Chile posilují své letecké základny. Bolívie si hodlá pořídit vrtulníky a letadla z Ruska a z Francie.

Trnem v oku některým jihoamerickým zemím jsou zejména plánované vojenské základny USA v Kolumbii. Hlavním kritikem sedmi základen, které mají vzniknout především v rámci boje proti drogám, je právě Chávez. Ministři zahraničí a obrany 12 členských zemí Unie jihoamerických států (Unasur) se přitom v úterý v ekvádorském Quitu nedokázali dohodnout o zásadách transparentnosti vojenských a zbrojních záležitostí. Kolumbie totiž odmítla zveřejnit podrobnosti svojí dohody se Spojenými státy o základnách.