Newyorský soud rozplétá kauzu mladého somálského piráta

New York - Soud v New Yorku řeší případ somálského mladíka obviněného z únosu americké nákladní lodi Maersk Alabama letos v dubnu. Osmnáctiletý Somálec jako jediný ze čtyř pirátů přežil, všechna obvinění ale odmítá. Soudce případ odložil, dokud nebudou přeloženy ze somálštiny všechny dokumenty. Mladík je obviněn z pirátství, spiknutí s cílem spáchat únos a s tím souvisejících zločinů. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí.

Čtveřice pirátů se 8. dubna neúspěšně pokusila unést americkou loď Maersk Alabama, která vezla humanitární pomoc. Kapitána plavidla Richarda Phillipse drželi na záchranném člunu po několik dní poté, co se nechal zajmout výměnou za bezpečnost své posádky. Zachránili ho až američtí vojáci, kteří z přivolané válečné lodě tři z pirátů zastřelili. Mladý Somálec je jediný z pirátů, který přežil.

Pirátův otec tvrdil, že je mu 15 let, obžaloba je přesvědčena, že je o tři roky starší, a k tomuto názoru se nakonec přiklonil i soudce. Mladík proto bude souzen jako dospělý. Podle žalobců se choval jako vůdce skupiny námořních lupičů.

Proces s únoscem lodi Maersk Alabama
Zdroj: ČT24